Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Cap de Vila i Mirador dels Estels de Vilaller ***

A la part alta, Cap de Vila, de la vila closa de Vilaller segurament hi hagué el seu castell del qual actualment no en queda cap vestigi. D’alguna manera estigué vinculat al proper monestir de Sant Andreu de Barravés i a la senyoria dels Erill a la vall.

La primera referència que hi ha del castell, documentada als greuges presentats al rei pels aranesos, es remunta a començaments del segle XIV, quan el capellà de Miró de Salardú va ésser fet captiu per Ramon de Sarroca i Ramon de Taüll i portat al castello de Vilaller. Com a conseqüència de les permutes acordades entre la canònica de Roda i el bisbe de Lleida, la vall de Barraves, amb Vilaller, passà a la mitra de Lleida al principi del segle XIV.. Els Erill, com a feudataris, hi tenien algun dret jurisdiccional, com el de cena.

Dos miradors dominen ara aquesta part de Cap de Vila: el Mirador dels Estels i el Mirador de Juanjo Garra. Al Mirador dels Estels trobem un plafó amb tres espais explicatius: “El Cel estrellat de Vilaller”, on s’explica que ens trobem en un dels indrets de Catalunya amb nits més estrellades on l’absència de contaminació lumínica fa que Vilaller gaudeixi de cels nocturns molt foscos i per aquest motiu l’any 2018, juntament amb altres municipis de la zona que envolta el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Vilaller va rebre la certificació Starlight per la UNESCO; “Orientar-se de nit” utilitzant com a punt de referència l’estel polar i les constel·lacions de l’Ossa Menor” i l’Ossa Major, doncs la resta d’estrelles canvien de posició degut a la rotació de la Terra; i “El cel visible avui” per saber quines constel·lacions es veuen en cada moment de l’any mitjançant un planisferi celeste interactiu.

Molt a prop es troba el Mirador de Juanjo Garra, un lloc que proporciona descans al visitant i la possibilitat de contemplar un entorn incomparable i espectacular, que en paraules de la seva alcaldessa, María José Erta, en el moment de “donar nom al mirador, no trobem millor ocasió per correspondre la seva amistat  (de Juan José Garra) i les seves continuades mostres d’estima per Vilaller, dedicant-li el Mirador i fent-lo mereixedor d’aquest homenatge tant per la seva implicació amb el nostre poble, com per ser membre honorífic del Centre Excursionista de Vilaller.

 

Curiositats

Juan José Garra Lorenzo (Lleida, 29 de novembre de 1963 – Dhaulagiri, 27 de maig de 2013) fou un alpinista lleidatà, que va fer nombroses ascensions a cims de vuit mil metres, i que col·laborava com a càmera en diversos projectes audiovisuals.

Juanjo Garra havia ascendit a vuit “vuitmil” i es troba implicat en el desafiament d’aconseguir escalar les catorze muntanyes més altes de la Terra. Director tècnic de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, també practicava l’esquí i les carreres de muntanya. Va treballar com a càmera d’alçada als programes televisius “Al filo de lo impossible” i “Desafío extremo”, havent realitzat diversos documentals sobre les seves escalades.

 

 

Població: Vilaller

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vilaller - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web