Sant Joan de les Abadesses - Festival del Comte Arnau 2024
Torres de Segre - Festorres 2024
Sarral - Festa Major 2024
Sant Jaume dels Domenys - Festa Major 2024
La Fuliola - Festa Major 2024

Font Vella de Conesa

Conesa - Font Vella
Conesa - Font Vella

 

En aquest indret hi hagué una font subterrània dins una gruta a la qual s'accedia mitjançant dotze escales. Encara es pot veure a traves del vidre el doll d'aigua que circula per sota i que no s'ha esgotat mai ni en anys de sequera; actualment abasteix d'aigua als safareigs propers. Damunt es va construir el 1917 la font coneguda com Font Vella amb l'abeurador al costat.

Com a element curiós hi ha una llegenda que ens recorda l’aiguat o rovinada succeït la nit del 22 al 23 de setembre de 1874 amb una marca que indica el nivell on va arribar l’aigua. Es coneix com l’aiguat de Santa Tecla ja que va coincidir amb la data de la seva festivitat. La intensa pluja va fer desbordar rius i rieres i segons les cròniques va haver-hi prop de 600 morts, causant importants danys materials com l’enderroc de cases, molins, fàbriques i ponts del ferrocarril. Mirant l’entorn es fa difícil pel visitant arribar a creure que l’aigua arribés a aquesta alçada, però ja se sap, estem en un clima mediterrani i de quan en quan, com dirien els més vells, el temps posa les coses al seu lloc.

Un segon indicador ens recorda el nivell de l'aigua de l'aiguat de Sant Miquel, del 29 de setembre de 1984.

Conesa - Font Vella
Conesa - Font Vella


I finalment també hi ha senyalat el nivell de l'aigua que s'assolí la riuada del 2 d'agost de 2014, conegut com l'aiguat dels Àngels, que arribà a pocs centímetres del de Santa Tecla. Va coincidir amb l'organització del Mercat Vell de Conesa. Joan Ramon, un veí de Conesa membre de l'organització, ho recorda al seu bloc: "En acabar de dinar cauen unes gotes. Necessito fer una petita migdiada, són molts dies i moltes hores de feina! Quan em desperto veig per la finestra que plou a bots i barrals! Està clar que el Mercat Vell s’ha acabat!  Baixo a l’entrada de casa i hi ha una quinzena de persones “refugiades”, uns quants nens i nenes juguen amb el rierol que forma l’aigua dins l’entrada. A fora segueix caient l’aigua amb força! I no para! A estones cau calamarsa! Fa un fort vent que canvia constantment de direcció! I no para de ploure! Ningú s’atreveix a sortir de casa! Baixarà rovina! Anem tots a veure el riu a l’altre costat de casa, baixa bastant ple, i va pujant per moments! Cada cop augmenta més l’aigua del riu! A més arrossega cada cop més objectes, bidons, planxes, fustes, molta palla dels camps! L’aigua del riu comença a picar el pont i en un moment li passa per sobre!

L’aigua ja ocupa la llera del riu i els carrers dels dos costats! S’inunda l’hort de casa! L’aigua arrossega dos contenidors, el groc entra a l’hort, el verd desfila carrer avall! Simultaniejo fer fotos i vídeos amb la càmera! Cedeix la tanca entre els dos horts! Si aquí estem així, com estarà la part baixa del poble! Què se n’haurà fet de les parades de la zona?

Tal i com anava pujant l’aigua del riu, anava baixant la intensitat de la pluja. Tots comencem a sortir al carrer, les cares són d’incredulitat! La zona baixa del poble està inundada, desprès comprovarem que l’aigua va passar del 180 cm!  Tres cotxes s’han encastat al safareig! Un parell estan dins l’aigua! Altres han desaparegut! Taules i objectes de les parades de dins el poble estan amuntegades a la font, les de fora muralla han desaparegut! Els bombers ja han arribat. Els voltants del Portal de la Font Vella s’han convertit en la nostra zona zero, però la resta del poble també està destrossada, els carrers plens de palla i terra, els horts i camps plens de rases, marges caiguts i tanques arrasades. La magnitud del desastre és molt gran! Per sort ningú ha pres mal! Veïns totalment alterats ens mostren les entrades encara amb un pam d’aigua, però amb la marca molt per sobre! Han passat pànic! Molt pànic! On s’ajunten els dos rius s’havia convertit en un mar! Les fotos dels mòbils ho mostren! Els bombers comencen a apartar els cotxes travessats i a buidar amb bombes els baixos de les cases! Qualsevol petit contratemps provoca por, molta por! Cada persona explica el que ha vist des de casa seva, entre totes les narracions podríem reconstruir la pel·lícula de la tragèdia!"

Conesa - Font Vella
Conesa - Font Vella


 


 

Població: Conesa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Conesa - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web