Itinerari valors naturals i culturals de l’entorn de Vilanova de Prades

Es tracta d’una ruta de 5,5 Km i que podem fer en poc més de 2 hores i mitja. L’inici i final és el poble de Vilanova de Prades que mereix una visita tranquil·la que permeti gaudir del silenci dels seus carrers, la solidesa de la seva història i la fermesa dels seus habitants:

Església de Sant Salvador

La Cova de les Bigues és una balma que des de temps immemorials s’ha fet servir com aixopluc de pastors i animals. Està formada per una trentena de metres de llargada per uns cinc de profunditat.

La cova dels Calaixos de l'Ereldo, també coneguda com cova de l'Home Fe, està ubicada dins del terme municipal del Vilosell a les Garrigues. Malgrat ser una cova de proporcions i dimensions modestes és la més gran documentada a la comarca. Ubicada a la serra de Llena, disposa d’una molt interessant mostra d’espècies vegetals pròpies de zones més humides.
 

Vilanova de Prades - Cova dels Calaixos a itinerari valors naturals i culturals de l’entorn de Vilanova de Prades

El nom popular de la cova de l’Home Fe, hom la relaciona amb una antiga història que explica com en el decurs d’una de les guerres carlines, un home s’hi va amagar . En algunes ocasions sortia i cridava “Gent de Vilanova, tinguin fe, que la guerra s’acabarà”.  Qui sap si aquest personatge té alguna relació amb Pere Balcells Masgoret, conegut com el Nen de Prades, un guerriller carlí que destacà durant la Tercera guerra carlina. Quan només tenia dinou anys ja havia organitzat el seu primer grup armant amb una vintena d’homes. Es va destacar per la seva gran capacitat d’adaptació al terreny i per les victòries assolides enfront el coronel isabelí Alejandro Picaso o el comandant Manuel Orozco.

Per accedir-hi, després de recórrer un pas estret trobem la galeria que conforma la cova, d’una quinzena de metres, inicialment força baixa però que va guanyant alçada a mesura que la recorrem.

La Serra de la Llena està situada als municipis de Vilanova de Prades a la comarca de la Conca de Barberà, de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell a les Garrigues. Els cims més significatius son la  Punta del Curull (1021 m), Penya Alta (1015 m), Punta del General (924 m), Punta de Viern (904 m), Punta del Moliner (902 m), Punta del Marc (901 m), Punta del Ponç (892 m) i la Punta d'en Llor (891 m). És una alineació escarpada de la serralada Prelitoral catalana, de direcció nord-est-sud-oest, que delimita les conques ebrenques del riu Set (les Garrigues) i del riu de Montsant (el Priorat) i la mediterrània del riu Francolí (la Conca de Barberà). Està formada bàsicament de conglomerats formats a partir de materials dipositats a l’eocè que durant el terciari es van aixecar a causa del plegament alpí.

La Punta del Curull també conegut com la tossa del Quico-, és un turó que té entre 1.021 i 1.023 metres segons seguim un o altre autor, que actua de fita entre el termes municipals del Vilosell i Vilanova de Prades. Aquí doncs limiten les comarques de les Garrigues i la Conca de Barberà i, en conseqüència les fronteres de les províncies de Lleida i Tarragona.

Des del cim puc es gaudeix d’una vista excepcional, amb la serra de Prades, la plana de Lleida, el Montsec, Montserrat, el Montseny i el Montsant com a protagonistes que podem identificar amb més facilitat; i els Pirineus com a teló de fons.

Ermita de Sant Antoni de Pàdua.


 

Població: Vilanova de Prades

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vilanova de Prades - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web