Les Preses - La Gala 2024
La Granada - Festa del Most 2024
Sant Cugat Sesgarrigues - Festa del Most 2024

Safareig públic d'El Milà

Construïts al segle XIX són un exemple de l’aprofitament de l’aigua per rentar la roba en unes instal·lacions comunitàries. Aquest tipus de recinte va permetre que les dones ja no haguessin de rentar la roba agenollades a peu del riu. De tota manera no van estar al marge de continuar transportant la roba bruta amunt i avall dins d’algun cistell o farcell, algun cossi per portar-hi el lleixiu, les pastilles de sabó i el picador de fusta per estovar la roba.

Milà, El - Safareig públic de El Milà

Milà, El - Safareig públic de El Milà
Milà, El - Safareig públic de El Milà

Malgrat la millora de les condicions que van suposar els safareigs públics com aquest d'El Milà, les mans de la dones no van quedar al marge de l’eterna companyia hivernal de les doloroses clivelles i penellons. El contacte amb l’aigua i el sabó es complementava amb altres productes corrosius emprats en el procés de rentar la roba manualment com el lleixiu, el blavet o la sosa càustica per elaborar el sabó.

Milà, El - Safareig públic de El Milà


El fons i laterals del safareig d'El Milà estan folrats de rajoles vidriades que permeten la seva impermeabilització.
 

Curiositats


Tal com ens recorda el Museu d’Història de Catalunya: “Els safareigs es van convertir en un lloc de socialització femenina, un lloc de tertúlia mentre les dones rentaven, i aquest fet va afavorir la creació de dites populars que han arribat fins a l’actualitat. Era un lloc íntim on s’explicaven les seves coses i les que passaven al seu voltant. Al llarg dels anys, al voltant dels rentadors han anat sorgint tot un seguit de paraules, frases i refranys. Són les aportacions que aquesta feina ha fet al folklore popular català. Aquesta activitat ha deixat vestigis en el llenguatge, com ara «fer safareig», «passar bugada», «perdre un llençol a cada bugada», «Ai! senyor! Tanta roba i tan poc sabó», etc.

Als rentadors les dones treballaven, però també cantaven i s’explicaven coses del seu dia a dia. De vegades la canalla acompanyava la mare o l’àvia i aprofitava per jugar i fer entremaliadures. Era un espai de llibertat, on podien parlar sense traves, explicar-se remeis, històries, xafarderies o compartir cançons.”
 

Població: El Milà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
El Milà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
Albatàrrec - Festa Major 2024
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web