Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Ermita de Sant Esteve o Sant Blai dels Ferriols a Bellprat ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º
360 graus ok

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA VIRTUAL EN 360º
360 graus ok

I TAMBÉ VISITAR L'INTERIOR VIRTUALMENT EN 360ºL’església romànica de Sant Esteve dels Ferriols
 , també coneguda com Sant Blai, està ubicada en un morrió de pedra on es va consturir l'ermita i la masia que porta el mateix nom, els Ferriols. Des de l'antiguetat està documentada la presència humana ens aquestes contrades, en el Neolític, i en el període ibèric. No es d'estranyar, ja que el lloc domina tota la plana que s'estén sota el seus peus i que és flanquejada pel riu Gaià i la riera d'Aguiló.

Fou construïda a la darreria del segle XII, inicis del XIII, seguint els paràmetres d'un romànic ja força tardà. Era situada en una vila rural, documentada des de l’any 1194. La planta de l’església, avui sense culte, és d’una nau rectangular sense distinció amb el presbiteri. Al mur de migdia hi ha un contrafort afegit i a l’interior dos arcs de mig punt descarreguen els paraments de la paret nord. La coberta de la teulada és d’un sol pendent -pels voltants es conserven gran quantitat de lloses que per les seves característiques podrien correspondre al teulat original. La porta està situada a la cara sud i és adovellada amb un arc de mig punt sense decoracions. Sobre el mur de ponent, sobresurt un petit mur sobre el qual hi havia un petit campanar d'espadanya amb volta de mig punt i una teuladeta a dos vessants; es conserva alguna antiga fotografia on es pot veure aquest campanar amb la seva corresponent campana que fou retirada en el decurs de la guerra civil per evitar que fos confiscada per fer-ne municions.

A l'interior es conserven traces d'un enguixat i alguns testimonis de pintures lineals molt senzilles efectuades posteriorment al moment de la seva construcció. El presbiteri està separat de la resta de la nau per un esglaó que forma conjunt amb l'altar de pedra polida que conserva un receptacle per posar-hi la relíquia.

Aquesta església és un exemple de la cristianització d’un antic lloc de culte pagà de tradició ancestral constatat a les inscultures o petroglifs que hi ha al davant mateix de la porta.


A inicis del segle XIX l'ermita estava dessacralitzada. Fou convertida en una mena de taller del mas. D'aquell moment es conserva una pica de pedra destinada a una mola de mà; també diverses inscripcions del primer terç del segle XX amb dates i noms dels propietaris i anotacions de treball.

L'any 2004 la propieat va portar a terme obres que van permetre la seva consolidació i evitar un possible enderroc. Es va destapar la finestra de l'absis i es va reconstruir l'arc de mig punt. En aquelles obres i entre les runes de la paret va sortir un petit vas de guix, similar a una copa, sense utilització definida. També es va trobar prop de l'ermita, una especula de pelegrí de plom que es pot datar entre els segles XII i XIII.

 

Curiositats

L'ermita conservava un parell de canelobres grans i un santcrist articulat, que podia plegar els braços per ser guardat o portat de viatge. Segurament es tractava d'una peça romànica, període en el qual aquest tipus de crucifixos eren habituals. Segons testimonis orals malauradament foren venuts a un drapaire.

 
Població: Bellprat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web