Carrer de la Font de Guissona

El carrer de la Font és un dels carrers més destacats de la vila. Aquest via travessa part del nucli històric i comunica la plaça Major porticada amb l’únic accés de la vila closa que s’ha conservat: el Portal de l’Àngel. Aquest accés s’obra just al davant de les fonts i safareigs de la vila que donen nom al carrer. Al llarg del seu traçat s’hi poden trobar diverses plaques que commemoren a Guissonencs il·lustres.

C/ de la Font: 5, “En aquesta casa l’Il·lustre i Autodidacta Sr. Ramon Mª Roca Sastre, feu la carrera d’advocat, preludi de la seva obra magistral sobre el dret hipotecari. Guissona, agost del 2000. En recordança”. Era la casa de la família Roca Sastre i, si bé no hi va nàixer, hi passà bona part de la seva infantesa i joventut.

C/ de la Font: 25, “Esta fue la casa de los familiares del Capitán Pere Fages (1700-1796), conquistador i pacificador de Las Californias en la Nueva España. Autor de la breve descripción histórica, política y natural de la Alta California 1770-1774” Homenaje de don Bruno Paglial, su editor mexicano México 1974. Efectivament sembla que P. Fages nasqué en aquesta casa.

En la part central, el carrer s’eixampla donant lloc a la formació de la plaça Pere Faiges. Aquest espai era conegut primerament com a plaça del costell perquè antigament s’hi alçava un costell per ajusticiar la població. Actualment presenta el nom de l’il·lustre Guissonenc nascut en el mateix carrer. En la plaça Pere Fages hi trobem dos edificis rellevants de l’arquitectura guissonenca de principis del segle XX.

Cal Piteu

Guissona - Cal Piteu

Guissona - Cal Piteu


Cal Piteu o la Casa del Notari Ramon Faus Esteve és un edifici d’un modernisme eclèctic, que tot i formar part del carrer de la Font es pot admirar des de la Plaça Pere Fages. L’edifici està estructurat en tres cossos i bastit en pedra. A la part baixa trobem el portal d’accés, situat al costat esquerre de l'edifici, d’arc escarser, amb les inicials “CR” esculpides. "CR". També hi ha tres obertures rectangulars amb arcs de mig punt i reixes de ferro forjat amb elements daurats.

Guissona - Cal Piteu

Guissona - Cal Piteu
Guissona - Cal Piteu


Al primer pis, en els cossos laterals, dos balcons amb barana ondulada i una motllura sinuosa que envolta les obertures rectangulars; mentre que en el cos central apareixen dues finestres d'arc de mig punt recolzades en quatre columnes amb capitells i bases. En el segon pis un balcó central amb un frontó semicircular sostingut per pilastra, i dues finestres laterals amb motllura, guardapols i reixa. L'edifici està coronat per un frontó triangular amb la data "MCMXI" inscrita al centre.

Guissona - Cal Piteu
Guissona - Cal Piteu

De l’edifici original es conserva l’exterior, doncs interiorment ha estat reformat per a reconvertir-lo en instal·lació hotelera. Fins a la inauguració de l’actual Hotel Cal Piteu a finals del 2014 existia la següent placa a la façana: “Casa Pairal de l’Il·lustre Notari i Jurista Ramon Faus Esteve. Commemoració Centenari 1902-2002”

 

Cal Vaqué

Aquest edifici construït l’any 1934 presenta dues façanes una vers el carrer de la Font i l'altra vers la plaça Pere Fages. És tracta d’un edifici grandiloqüent on els corrents estètics noucentistes són clarament visibles. Descansa sobre un sòcol de pedra encoixinada i repicada donant la idea d'una fonamentació sòlida. En aquest punt sorgeixen el basament de les quatre columnes adossades que marquen el ritme del conjunt de la composició. Aquestes columnes d'estil dòric, marquen la distribució en tres cossos de la façana. Als dos cossos laterals hi trobem els accessos amb grans portalades amb arcs de mig punt i decoració en forma de cornises simples. Les columnes al seu torn sostenen llindes. En el pis noble de l'edifici hi trobem una gran balconada amb balustres que segueix el ritme que marquen els eixos verticals del conjunt per marcar certes divisions i un joc d'entrants i sortints. En el punt on es recolza la balconada amb les llindes i la cornisa que limita el primer pis hi trobem una decoració de daus.

Per sobre dels baixos, els eixos que marquen les columnes esdevenen pilars amb un marcat carreuat que segueixen articulant el conjunt de la façana. En els dos cossos laterals les obertures practicades no presenten cap tipus de decoració seguint el concepte auster del conjunt. Entre pis i pis, i separant les finestres, hi apareix una decoració simple en forma de cartel·la mitjançant la tècnica de l'esgrafiat. Cal destacar que en el tercer pis les dues obertures formen conjuntament un arc de mig punt com si es tractes d'una única finestra bipartida. En aquest cas tampoc trobem cap tipus de decoració resseguint la forma. Per tal de culminar els dos blocs laterals hi trobem un frontó simple que descansa sobre les pilastres rematades amb mènsules de volutes. El cos central presenta una decoració més rica. Les portes que comuniquen amb la balconada es troben delimitades per pilastres que sostenen una cornisa decorativa a tall de guardapols. Sobre d'aquesta cornisa sorgeixen dues cartel·les curvilínies de gust renaixentista sobre les quals descansen dues finestres amb arcs de mig punt i una motllura simple. En el tercer pis d'aquest cos central hi trobem de nou un balcó, però més simple que el del pis principal, com també és més simple la decoració de les portes que hi donen accés pel que fa a les motllures i el guardapols. Aquest llenç de paret es veu delimitat per la part superior amb una cornisa en correspondència amb els frontons dels cossos laterals. Finalment una petita franja horitzontal també tancada amb una motllura dóna a entendre la presència d'una terrassa en la part superior de l'edifici.

La façana present a la plaça Pere Fages presenta la mateixa estructura mancada d'un tercer cos que respecti la simetria present en la façana principal. En aquest cas, el cos de l'esquerra enlloc de presentar les obertures per duplicat apareixen de forma individual i segons un principi de verticalitat. 

 

 

El carrer de la font, en la seva part alta, dóna accés a diversos vials particulars del nucli històric de la vila. Permet l’entrada al carrer del Gueto, antic call jueu de la població. Comunica a través de la baixada de Capdevila amb la plaça amb el mateix nom. En aquest espai, el punt més alt de la població antiga, s’hi alçava el castell baix medieval de Guissona amb forma de torre fortificada. Finalment, a través del carrer de Santa Margarida et permet accedir al carrer de Sant Magí, una via que guarda el seu caràcter propi i que es caracteritza per la placeta anomenada Racó de la Família en un dels extrems i en l’altre per la fornícula amb una representació barroca del Sant que li dóna nom. 

Població: Guissona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Guissona - Ajuntament
On Menjar a Guissona (Restaurants)
Allotjaments a Guissona
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web