Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Plaça del Bisbe Benlloch de Guissona

La plaça del Bisbe Benlloc, construïda a principis del segle XX, originàriament era una zona de corrals i horts on els bisbes de la Seu d'Urgell, entorn al segle XVII, van fer construir un Palau Episcopal. Amb la Desamortització de Mendizábal, l'any 1835, el palau va quedar abandonat. L’any 1912 el bisbe Benlloch va fer donació d'aquest espai, cedint una part a l'Ajuntament de la vila, una segona part al Centre Catòlic, reservant-se una part el bisbat que va acabar venent al Centre Catòlic. En un primer moment es va anomenar placeta "de palacio", però acabaria prenent el nom del bisbe Benlloch en agraïment a la seva donació. Configuren l’espai la Casa de la Vila, el Centre Catòlic i edificis de poca alçada amb una fisonomia semblant que pertanyien a famílies benestants de la vila. S’hi celebra el mercat setmanal de la vila.

Guissona - Ajuntament
Guissona - Ajuntament
Guissona - Ajuntament
Guissona - Ajuntament


L'Ajuntament o Casa de la Vila es tracta d'una obra noucentista de l'arquitecte Ignasi de Villalonga i Casañés, iniciada segons projecte de 1922 per acollir la casa de la vila i les escoles. Es tracta d'un edifici de dues plantes amb murs de pedra arrebossats de color rosat. La planta baixa té un sòcol de pedra. La porta d’entrada, emmarcada per dues pilastres, té gravada la data "1925". Al primer pis un balcó corregut ocupa la totalitat de la façana, amb tres obertures rectangulars amb motllura i guardapols. A la façana unes grans lletres pintades indiquen que aquesta és la "CASA DE LA VILA". Corona l’edifici un frontó ovalat, al centre del qual hi ha l'escut de la vila de Guissona. Al damunt del frontó, hi ha elements decoratius en forma de pinyes.

Guissona - Ajuntament
Guissona - Ajuntament
Guissona - Ajuntament
Guissona - Ajuntament

Guissona - Cal Barnola
Guissona - Cal Barnola
Guissona - Cal Barnola
Guissona - Cal Barnola


Cal Barnola (núm.7) és un edifici modernista de tres plantes, realitzat amb grans carreus de pedra. A la planta baixa trobem dues portes rectangulars i una finestra amb unes grans motllures de pedra. La porta central és més gran i funciona com a porta d'accés a un comerç, mentre que l'altra s'utilitza per accedir a la zona d'habitatge de l'edifici i presenta una inscripció a la llinda amb la data de "1912".  Al primer pis trobem un balcó corregut que ocupa la totalitat de la façana, al qual s'accedeix per mitjà de tres portes balconeres decorades amb una gran motllura de pedra, resolta amb una mena frontó ondulat. Al pis superior cada obertura té el seu propi balcó. L'edifici està coronat per un terrat amb balustre d'obra, sustentat per una galeria d'arcuacions purament decorativa.

Guissona - Centre Catòlic
Guissona - Centre Catòlic


El Centre Catòlic és una construcció modernista de la dècada de 1910 bastit amb pedra arrebossada. La façana principal a la planta baixa presenta una porta rectangular flanquejada per sengles finestres. Una motllura sinuosa envolta les obertures. Al primer pis, una gran obertura amb una balustrada de pedra amb columnetes i capitells corintis que divideixen tres finestrals, amb una gran motllura de pedra amb línies corbes que envolta aquesta obertura, flanquejada per finestres. Corona l'edifici un frontó ovalat amb un escut al centre i pilastres amb florons que donen verticalitat a la façana.

Guissona - Centre Catòlic
Guissona - Centre Catòlic
Guissona - Centre Catòlic
Guissona - Centre Catòlic 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Guissona - Ajuntament
On Menjar a Guissona (Restaurants)
Allotjaments a Guissona
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web