Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Plaça del Vell Pla de Guissona

La Plaça del Vell Pla antigament coneguda també com a Firal es troba fora del recinte de la vila i servia com a espai a l'aire lliure per l'Hospital de Jesucrist. Aquest edifici, actualment reformat, com a Casa de Cultura acull la Biblioteca i l’Escola de Música. La plaça s'adapta al desnivell del terreny, que és més baix al carrer del Tint, i es salva per mitjà d'unes escales de pedra. Presenta una barana de color verd que segueix tot el perímetre de la plaça i té les parets folrades amb pedra.

La plaça constitueix un dels centres vitals de la vila, on hi trobem nombroses cafeteries i comerços. Destaca a la plaça una creu de terme. Els edificis que l'envolten no presenten una unitat formal, però tots ells són d'un gran valor històric i estètic; entre aquests podem destacar la Casa de Cultura (segle XVIII), el Portal de l'Àngel, Cal Ribó (modernista) i el conjunt de fonts i safaretjos de la Vila, alguns descrits individualment. Als voltants d’aquesta plaça cal destacar l’edifici de la Fassina (modernista) i l’Escorxador Municipal (modernista).

Guissona - Antic Hospital de Jesucrist
Guissona - Antic Hospital de Jesucrist

La Casa de Cultura originàriament, fora muralles, acollia l'Hospital de Jesucrist, on es tractava a pobres i malalts. Es tracta d’un edifici de pedra de planta quadrangular construït a finals del segle XVIII. És un edifici de planta baixa, dos pisos i golfes de característiques pròpies del barroc clàssic segarrenc, amb coberta a dues vessants. Malgrat que actualment el veiem adossat a altres edificis, originàriament estava aïllat.

Guissona - Antic Hospital de Jesucrist
Guissona - Antic Hospital de Jesucrist
Guissona - Antic Hospital de Jesucrist
Guissona - Antic Hospital de Jesucrist

A la façana principal es poden observar dues portes amb arc escarser resseguides per carreus de pedra molt ben escairats. La porta més meridional es troba flanquejada per columnes sense entaulament. Actualment aquesta obertura comunica amb la sala polivalent de la biblioteca i originalment es corresponia a la capella de l’edifici. Al primer pis, damunt de la porta d'accés, s'obra una finestra rectangular amb una llinda i un ampit de pedra llisa, i a l'esquerra de la façana, sobre la porta de la capella, hi veiem una rosassa emmarcada per carreus de pedra ben escairats. El segon pis l'ocupen dues finestres senzilles laterals i un balcó de forja. En un oval a la llinda apareix una data inscrita, "1733". A la part superior tres obertures el·líptiques il·luminen una golfa. A la cantonada esquerra de l’edifici, en la part alta, hi trobem un campanar de cadireta. La façana lateral encarada al carrer 11 de setembre és molt més senzilla.

Guissona - Cal Ribó
Guissona - Cal Ribó


Cal Ribó és una obra noucentista d’estil classicista, realitzada amb pedra. Presenta a la planta baixa una porxada de sostre arquitravat amb tres obertures d'arc de mig punt sustentades per pilars quadrangulars. Destaca la tribuna que al primer pis presenta tres obertures d'arc rebaixat dividides amb columnes llises i balustre de pedra; al segon pis aquesta tribuna no està tancada amb finestrals i resta oberta. Corona l’entaulament de l’edifici una gran cornisa. Grans pilastres estriades amb capitells jònics recorren la façana del primer i del segon pis, seguint un estil inspirat en el món clàssic.

Guissona - Creu de Terme
Guissona - Creu de Terme
Guissona - Creu de Terme
Guissona - Creu de Terme

La Creu de Terme és una creu monumental situada a la plaça l’any 1975 aprofitant elements procedents d’estructures similars més antigues. Està bastida damunt d'una graonada de dos trams i un sòcol en forma de dau, des d'on arrenca un fust octogonal coronat amb un capitell i la creu. Al nus, de forma octagonal i de procedència incerta, hi trobem dues representacions de l’escut de Guissona, una decoració de fruits i un relleu amb les Arma Christi alternats amb caps de querubins. En una de les cares hi apareix la inscripció 1685. La creu, retirada l’any 1936 del cementiri, presenta a l’anvers una imatge de Crist crucificat i al revers una representació de la Immaculada Concepció que podríem situar al segle XVII. Actualment la creu de la plaça és una rèplica i l’original es conserva al fons del Museu.

Guissona - Creu de Terme
Guissona - Creu de Terme 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Guissona - Ajuntament
On Menjar a Guissona (Restaurants)
Allotjaments a Guissona
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web