Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Castell antic de Cabrera a Cabrera d'Anoia

El castell de Cabrera era un castell termenat documentat el 1051, bastit per a vigilar el camí ral d’Aragó al seu pas pel congost de Capellades en un lloc dominant El conjunt original incloïa inicialment un recinte sobirà i un recinte jussà, ambdós envoltats de muralles.

Cabrera d'Anoia - Castell antic de Cabrera

Cabrera d'Anoia - Castell antic de Cabrera

De l'antic castell de Cabrera, posteriorment palau residencial, situat al costat de la masia de can Móra i la capella de Sant Salvador només se'n conserven uns panys de paret de muralla emmerletada (un trams de 80 m del mur oest i uns 35 m del mur nord) formada de grossos carreus, perforats amb sageteres del clos que protegia la fortalesa. L'aparell és fet amb blocs de pedra amb el predomini de les formes allargassades, només escairats i disposats en filades horitzontals estretes, lligades amb un morter de sorra i calç.

Cabrera d'Anoia - Castell antic de Cabrera

El primer senyor del castell va ser el bisbe de Barcelona i vescomte Guislabert I de Barcelona, i en arribar l'any 1063 el seu successor, Miró Guilabert, va vendre el castrum Capraria a Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, i la seva dona Almodis de la Marca. En aquesta venda també s'hi va incloure l'església de Sancti Salvatoris. A partir de 1147 el comte barceloní encomanà la castlania del castell de Cabrera juntament amb el de Piera al vescomte Guillem de la Guàrdia.

Cabrera d'Anoia - Castell antic de Cabrera
Cabrera d'Anoia - Castell antic de Cabrera

El 1273  el rei Jaume el Conqueridor va cedir-li en feu a Asbert de Mediona a canvi del castell d’Altea. La seva possessió li fou confirmada el 1277 pel rei Pere II el Gran. L'any 1348 els successors d’Asbert, transferiren el feu del castell de Cabrera a Pere de Tous, a qui dos anys més tard Pere el Cerimoniós li confirmà la potestat del castell. Tot i les vendes momentànies que se succeïren, Bernat de Tous recuperà la titularitat i el 1396 el va cedir al canonge barceloní Bernat Jofre que el 1413 el va vendre als Cardona.

Cabrera d'Anoia - Castell antic de Cabrera

A partir de 1483 i fins a mitjan segle XVI el lloc pertanyia als Camporrells i finalment va passar a mans de la família dels Foixà, època en què el castell ja estava en estat força malmès.  La família dels Foixà, que el 1586 en tenia la jurisdicció senyorial, la va mantenir fins l’extinció de les senyories, encara que des del segle XVII hi ha constància que la família Móra era la propietària i va edificar una àmplia residència.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cabrera d’Anoia - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web