Carrer Bisbal de Guissona

Guissona - Carrer Bisbal
Guissona - Carrer Bisbal

Carrer on trobem alguns dels edificis més antics i els exemples més interessants del modernisme segarrenc. És un dels eixos principals del nucli històric de Guissona i es un carrer comercial. Al segle XVII era el carrer on vivien totes les famílies adinerades de Guissona i per això presenta algunes de les cases més singulars i monumentals. Els edificis que conformen aquest carrer són molt eclèctics i no segueixen una morfologia similar, no obstant la majoria d'aquest són edificis de tres plantes i acullen comerços en els seus baixos. La llinda de Cal Parrissa ens indica que l'any 1500 aquest carrer ja era una de les vies més importants de la vila.

Guissona - Ateneu
Guissona - Ateneu

L’edifici de l’Ateneu, bastit per iniciativa de l’empresa tèxtil Ramon Esteve i Llobet on hi havia el portal de Sant Roc de la muralla medieval, és un edifici de tres plantes construït amb pedra arrebossada i maons que dona a tres carrers. La façana principal dona a la Plaça de Sant Roc i presenta els elements més interessants de l'edifici. A la planta baixa trobem una porta d'entrada rectangular, damunt de la qual hi ha una balconada, amb un balustre d'obra, amb dos balcons envoltats d'una motllura de maons i un petit guardapols. Al centre de la façana s'obra una fornícula tancada amb vidre amb la imatge policromada de Sant Roc que hi havia originàriament al portal de la muralla. La façana es corona amb una estructura inclinada amb dues boles a cada extrem. La façana del carrer Bisbal presenta tres portes rectangulars a la planta baixa, tres obertures amb arcs de mig punt emmarcades per arcades que descansen sobre pilastres a Ia segona planta, i dues torres amb obertures estretes que coronen els extrems de la façana.

Guissona - Cal Fidel
Guissona - Cal Fidel
Guissona - Cal Fidel
Guissona - Cal Fidel

Cal Fidel (núm.43) és una casa d'estil modernista (1913) que destaca per la seva austera però elegant decoració i pel treball del ferro forjat. Dues pilastres, recorren els tres pisos de l'edifici. A la planta baixa, hi ha dues portes envoltades per una motllura de pedra recolzada en mènsules. La de la dreta la que dona l'accés a l'habitatge, presenta a la part superior  un tancament amb un fi treball de forja amb flors daurades. El sòcol i la paret són de carreus de pedra picada. Al primer pis balconada de ferro forjat amb elements decoratius d'origen vegetal i al centre la barana s'eleva cap amunt, amb una rica decoració de fulles i flors, de la qual surt una petita barana en línia recta que es recolza a la paret. Sota la balconada hi ha tres mènsules decorades amb motius vegetals. Al segon pis s’obren dos balcons individuals, però igualment treballats amb decoració floral, recolzant-se cadascun sobre dues mènsules guarnides amb garlandes que pengen d'elles.

Guissona - Cal Fidel
Guissona - Cal Fidel
Guissona - Cal Fidel
Guissona - Cal Fidel

A les golfes dues petites obertures amb igual motllura que la dels balcons i al centre cartel·la amb la data "1913" situada entre les inicials "F-S". Sobre les finestres de les golfes, dos petits frontons esglaonats i tancament amb barana llisa.

Guissona - Cal Nins
Guissona - Cal Nins

Cal Nins també coneguda com el Bar Modern o Cal Trullàs (núm. 13) és una obra modernista amb la funció de cafè-fonda. A la planta baixa  hi ha tres portes, una que dona al bar, una que condueix a la Fonda i la tercera a l’habitatge del propietari. Al primer pis una balconada ocupa la façana amb dues portes balconeres entre les quals hi ha un esgrafiat amb motius vegetals i on es pot llegir “CAFÉ-FONDA”. Al segon pis les obertures donen a balcons individualitzats, amb esgrafiat floral entre ells. Recorre la cornisa un fris decorat amb motius florals, trencat per dues obertures molt petites que il·luminen la golfa, i damunt un terrat amb una balustrada coronant l'edifici.

Guissona - Cal Nins
Guissona - Cal Nins
Guissona - Cal Nins
Guissona - Cal Nins

Cal Parrissa, o Cal Grau (núm. 39)  és un edifici noble del gòtic tardà, de carreus de pedra escairats, que data d'inicis del segle XVI , tal com ens indica la dovella central del portal d'entrada, on es llegeix la data 1500, pertanyent a una família de comerciants adinerada. Presenta portal amb un arc de mig punt dovellat emmarcat per dues finestres rectangulars de petites dimensions. A la primera planta s'observen dos balcons amb baranes de ferro forjat. Al segon pis trobem dues finestres rectangulars amb ampit. Corona l’edifici una golfa amb una galeria amb vuit arcuacions de mig punt dividida amb petits pilarets quadrangulars i una senzilla cornisa, que ens recorda els casals renaixentistes italians. Un petit aparador a la planta baixa mostra mobiliari i elements antics recuperats de les golfes.

Guissona - Cal Parrissa
Guissona - Cal Parrissa
Guissona - Cal Plataire
Guissona - Cal Plataire

Guissona - Cal Plataire
Guissona - Cal Plataire
Guissona - Cal Plataire
Guissona - Cal Plataire

Cal Plataire (núm. 41) és una casa modernista (1913) de tres plantes que destaca per la gran riquesa decorativa de la seva façana. A la plata baixa, dues grans portades amb portes de fusta molt treballades, una amb decoracions de formes sinuoses i l'altra amb ferro forjat que tanca unes obertures de vidre, envoltades ambdues per una gran motllura on predominen les línies corbes. A la llinda esquerra figura " 1913 " i a la dreta les inicials " JG". Al primer pis, un balcó corregut de forja i dos portes balconeres envoltades per una motllura en forma de frontó, sustentat per columnes salomòniques amb capitells corintis. Al segon pis apareixen dues portes balconeres iguals a les anteriors, amb dos balcons de forja individuals. El parament segueix un esquema de petits carreus de pedra regulars que conformen un encoixinat molt subtil. L'edifici es corona amb un frontó que trenca els vèrtex amb línies sinuoses i un òcul al centre.

Guissona - Cal Simonet de Montanyana
Guissona - Cal Simonet de Montanyana
Guissona - Cal Tartamunt
Guissona - Cal Tartamunt

Cal Simonet de la Montanyana (núm.7) és un edifici modernista (1911) en el qual la pedra de la planta baixa i de les motllures de les portes, contrasta molt amb l'arrebossat pintat de color blanc de la resta de la façana.  Presenta tres portes, d’angles arrodonits i fetes amb grans carreus de pedra molt ben escairats: dues més grans a través de les quals s'accedeix a una entitat bancària i una més petita amb lucernari per accedir a la zona d'habitatge. Al primer pis, un balcó corregut de forja amb dues portes balconeres amb arc escarser i una gran motllura de pedra que emmarca les obertures. Al segon pis, un balcó corregut de forja amb tres portes balconeres rectangulars.

Guissona - Cal Tartamunt
Guissona - Cal Tartamunt
Guissona - Cal Tartamunt
Guissona - Cal Tartamunt

Cal Tartamut (núm. 5) és una antiga fonda d’estil modernista que consta de planta baixa i dos pisos, en el qual domina la línia corba. La planta baixa presenta tres obertures d'arc escarser. La part superior de la porta, de ferro forjat, incorpora elements daurats en forma de flor. Les tres obertures estan separades per pilastres de pedra, que s'aixequen sobre sòcols de pedra amb decoracions. Al primer una balconada de tres obertures recorre la façana i al segons pis hi ha tres balcons, envoltats de motllura de pedra de formes sinuoses i decorades amb elements vegetals. Destaca el treball en ferro forjat dels balcons de temàtica floral. Tres petites obertures de pedra separen el segon pis del terrat. Presenta una façana esta arrebossada i pintada. Corona l'edifici una barana recta i un frontó ovalat amb garlandes de pedra als costats, i elements decoratius geomètrics i vegetals al frontó, amb la data de 1916 i la inscripció "FONDA DEL CENTRO".

Guissona - Can Santaeulària
Guissona - Can Santaeulària
Guissona - Can Santaeulària
Guissona - Can Santaeulària

Can Santaeulària o Cal Martinet (núm. 30) és un edifici modernista de planta baixa i dos pisos més golfes. A la planta baixa dues portes voltades per motllura de pedra picada, amb formes sinuoses a la part superior, que recolza sobre sòcol. La resta de la façana de carreus rectangulars. Destaca el treball de forja de les baranes de la balconada del primer pis i dels balcons del segon, amb obertures amb motllura sinuosa. A les golfes, obertures circulars amb motllura. Sota el ràfec, hi ha mènsules de pedra.


 

Població: Guissona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Guissona - Ajuntament
On Menjar a Guissona (Restaurants)
Allotjaments a Guissona
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web