Ca la Fou o Col˛nia Maršal a Cabrera d'Anoia

Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal

Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal
Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal

Ca la Fou o colònia tèxtil Marçal vingué a ocupar l’espai d’un antic molí fariner, adossant-se a l’edifici del molí paperer de Vallbona del segle XVIII, que passà a formar part del conjunt fabril. La colònia tèxtil de ca la Fou o Colònia tèxtil Marçal, que ocupava 28.000 m2, va ser construïda el 1890 per Joan Viver i la seva dona, Dolors Marçal, que van projectar una fàbrica de filatures i teixits de cotó i la seva pròpia residència. Durant la primera meitat del segle XX fou l'única colònia industrial de tota la comarca de l'Anoia, coneguda com la colònia Marçal, fins que va tancar el 1975. Des de la colònia s’accedia al molí paperer. L’espai fou ocupat a partir de 1976 per la fàbrica Contrisa d’estampats i confeccions.

Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal

És un nucli industrial format per diferents construccions que s'han afegit al llarg del temps i, per tant, d'èpoques molt diferents. Les construccions més antigues (l'edifici que fou molí paperer i el nucli més antic) són de pedra i les més recents amb maó. Els sostres són de teules. L'edifici del molí paperer és de tipologia tradicional: rectangular, amb coberta a dues vessants. Consta de tres pisos amb les típiques finestres als dos últims i és construït amb turo (pedra calcària porosa) i en part tapiat.

Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal

L’any 2011 la Cooperativa Integral Catalana (CIC) va llogar l’espai per convertir-lo en una colònia amb habitatges i naus per a indústries ecològiques. La intenció de la cooperativa és rehabilitar els espais, tant d'habitatge com industrials, per donar nova vida a la finca. Els seus promotors i nous llogaters defineixen el projecte com una colònia eco-industrial post-capitalista col·lectivitzada, inspirada en les col·lectivitzacions industrials que van tenir lloc a diversos espais de Catalunya el 1936., amb la intenció de viure fora del capitalisme de manera pacífica, creativa i cooperativa. A la fi de 2011 s'havien adjudicat 21 habitatges i llogat alguns despatxos, i s'havien instal·lat empreses o projectes com Circo Pánico o L'Olla Mòbil. Entre els 27 habitants hi havia informàtics, músics, jardiners, arquitectes, paletes i fusters.

Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal
Cabrera d'Anoia - Ca la Fou o Col˛nia Maršal


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cabrera dĺAnoia - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d´┐Żinformaciˇ i comunicaciˇ OJD 
Festacatalunya Ě Tel. 938046359
Contactar Ě crŔdits Ě avÝs legal Ě Mapa Web