Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Forns medievals de ceràmica a Cabrera d'Anoia

360 graus ok

PODEU VISITAR-LOS VIRTUALMENT EN 360º

Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica

La terrisseria alt-medieval de Cabrera d’Anoia es va imposar com un gran centre productor, especialitzat en la elaboració de ceràmiques de tipus culinari, cuites en forns d’ambient reductor que donen com a resultat unes ceràmiques grises que pervisqueren durant més de tres segles en el que arqueològicament s’ha anomenat Sistema de Producció en Gruta.

Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica
Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica

La característica fonamental de l'entorn que afavorí el seu assentament és l'alternança de nivells geològics de duresa diferent que propicien la creació d'abrics i coves naturals. Aquestes zones arrecerades foren sistemàticament aprofitades per a la instal·lació dels tallers i les característiques de l'entorn van facilitar també l'excavació de forns a la roca.

Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica

El relleu agrest i accidentat i la reducció dels espais disponibles van condicionar l'assentament en àmbit rupestre d'aquest gran centre de producció de ceràmica. Les limitacions espacials van obligar a l’aprofitament continuat d'estructures obsoletes i a l'optimització de l'espai, tot desplaçant sovint l'activitat a mesura que s'esgotava el terreny ocupat a causa de l'esfondrament dels forns i les balmes, fet que explicaria que trobem diferents estructures productives disposades una al costat de l’altra.

Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica

El major període d'activitat documentat data del segle XIII i la producció es dedicava pràcticament de forma exclusiva a la fabricació d'olles i algunes altres formes minoritàries en relació amb l'ús culinari. El conjunt revela una producció d'aparença grollera, però altament funcional, que reflecteix la presència d'una tradició que avança a la recerca de la utilitat. El caràcter utilitari i robust de les peces correspon a una optimització dels recursos que l'entorn ofereix per produir a un cost relativament baix una vaixella molt especialitzada d'alta tecnologia que respon a la necessitat de satisfer una demanda concreta, el volum de producció de la qual i la seva llarga durada són un bon reflex del seu èxit.

Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica
Cabrera d'Anoia - Forns medievals de ceràmica


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cabrera d’Anoia - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web