Fosa comuna de la guerra civil a Albinyana

Albinyana - Fosa comuna de la guerra civil


La caiguda de Tarragona a mans de l'exèrcit franquista el 15 de gener de 1939, va generar una fugida massiva de la població civil. Les dues línies de defensa que travessaven el Penedès, la L-2 i la L-3, intentaran retardar l'avanç per facilitar el desplaçament i l'èxode de la població. Els combats al Penedès es van desenvolupar entre el 18 i el 23 de gener. L'avenç dels fanquistes no va ser fàcil i això ho demostra la gran quantitat de fosses que avui podem localitzar arreu del territori.

Albinyana - Fosa comuna de la guerra civil


El 19 i 20 de gener els combats es van desenvolupar a Masllorenç, el Montmell, Albinyana i la Bisbal del Penedès. El dia 20 un grup d'homes de la 158 Brigada Mixta formada per Carrabiners s'havien fet forts a Albinyana. Al migdia van ser atacats per les forces franquistes. Varen morir en plena acció de combat però també foren executats després d'haver-se entregat.

Els veïns d'Albinyana amb carros varen recollir els soldats morts als carrers del poble i pels voltants; en total foren entre 30 i 60 homes i els van enterrar al cementiri on actualment s'alça un petit monòlit que recorda a tots els morts de la guerra civil, com un símbol de concòrdia, de retrobament i de pau.

Albinyana - Fosa comuna de la guerra civil
Albinyana - Fosa comuna de la guerra civil 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Albinyana - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web