Camí ramader de Cunit a Santa Coloma de Queralt a Castellví de la Marca

La Carrerada de Santa Coloma és el camí transhumant que uneix el Pirineu amb les zones de pastura de les terres baixes. A Santa Coloma de Queralt convergien les diferents vies procedents d’arreu, durant el camí de tornada al Pirineu. Una d’aquestes vies tenia inici (o final) a Cunit.

En el cas de Cunit la carrerada de Santa Coloma començava quasi tocant a la platja i continuava cap al nord per a fregar la masia de Sant Antoni, passava per sota de Cal Santó i s’enfilava vers Puig de Tiula i Vila-Seca. Continuava cap a Trencarroques, Masia la Creu, Les Tortes, arrabassava la carretera de Clariana a Castellet, seguia per sota San Semison i anava a tocar l’Arbóç. En aquest trajecte rebia altres camins procedents de viles properes com Calafell, Cubelles i Vilanova. Transcorria cap a Sant Marçal, la riera de Marmellar i fregava Torrelles de Foix. Continuava cap a vora de Pontons, el coll de les Riambaldes, la plana d’Ancosa, Sant Magí de la Brufaganya i baixava en direcció a Santa Coloma, després d’un viatge que durava bastantes jornades.

Des de Santa Coloma de Queralt els ramats seguien el seu camí en direcció a la Cerdanya, punt final del trajecte. Passats uns mesos i amb l’arribada de la tardor, amb el fred i les primeres neus emprenien el viatge de tornada novament cap a les terres baixes on passaven els mesos d’hivern gaudint d’un clima més suau i també d’unes pastures més fresques. Aquest era el cicle anual que es repetia des de molts segles anteriors i que es transmetia per tradició oral de pares a fills en un ofici que es conservava familiarment des que l’home primitiu va aprendre a domesticar el bestiar, ja en l’època ibèrica i molts segles abans del canvi d’era.
Castellví de la Marca - Camí ramader de Cunit a Santa Coloma de Queralt (Foto: Mapa Patrimoni Diputació Barcelona i Ajuntament)
Castellví de la Marca - Camí ramader de Cunit a Santa Coloma de Queralt (Foto: Mapa Patrimoni Diputació Barcelona i Ajuntament)


Al seu pas per Castellví travessa els següents punts: Des de la creu de can Barceló, a Sant Martí Sarroca, la carrerada davalla cap al fons de Comallonga i les cases del mateix nom, travessa la carretera BV-2128, passa pel barri dels Albans i, entre les cases de cal Masover Nou i ca la Marina, surt un camí rasa que porta fins a l'església del Maset dels Cosins (Castellví). La carrerada travessa la carretera BV-2176 i passa pel costat del camp de futbol, el qual deixa a mà dreta, prop del barri del Cuscó, per sortir a la carretera B-212 la qual segueix uns 600 m en direcció a Sant Marçal. En arribar al rètol de Caves Mont Marçal, el camí tomba a la dreta i segueix per un camí rasa poc definit endinsant-se cap al veí poble de Sant Jaume del Domenys.

A l’altura de Castellet i la Gornal, aquesta carrerada es creua amb una altra ruta, el camí de la Marina, de la Cerdanya al Penedès Marítim.


Text: Jaume Casañas i Ajuntament

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellví de la Marca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web