Torre de Vilalta a Sant Guim de Freixenet ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

360 graus ok

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA TAMBÉ VIRTUAL EN 360º

360 graus ok

I DES D'UNA TERCERA PERSPECTIVA VIRTUAL EN 360º


Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta


El castell de Vilalta es trobava en un esperó que dominava la capçalera del barranc de la Cova. Del castell tant sols ha arribat als nostres dies una torre, la torre de Vilalta. La seva construcció, com la resta dels castells veïns, cal situar-la a mitjan segle XI, coincidint amb la reconquesta i repoblació d’aquest territori. 

L’obra “España Sagrada” del pare Enrique Florez recull la menció més antiga de què tenim constància documental del lloc coincidint amb la consagració d’una nova església dedicada a Sant Pere en el terme de Vilalta pel bisbe d’Osona Guillem I (1063). En aquest acte Adalezis, viuda d’Ademaro, renunciava als seus drets sobre l’alou de Vilalta a favor del bisbat, encara que aquest li conservava l’usdefruit sobre l’alou, tal com expressava el testament del seu difunt espòs Ademaro.

Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta
Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta

El primer document que esmenta el castell de Vilalta és el testament d’Adelaida, muller de Guillem Mir i filla dels vescomtes de Cardona, de l’any 1078. El testament disposava que la propietat del castell de Vilalta, juntament amb la dels castells de la Guàrdia, Sant Guim, Palamós i l’Albió, que l’esmentada senyora tenia per les seves primeres núpcies amb Guerau de la Guàrdia, passessin al ser propietat del seu segon marit, Guillem Mir, i dels fills.

El lloc de Vilalta estava vinculat a la Tallada. En el fogatjament dels anys 1365-1370, ambdós indrets, propietat d’un tal Castellolí, sumaven un total de 12 focs o famílies. En el fogatge de 1381, anomenat fogatge de Pere el cerimoniós, els llocs havien canviat de  mans, ara pertanyents a Ramon de Calders, i sumaven 10 focs.

Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta

Del castell, abans de la seva restauració l’any 2017, es conservava la meitat oriental de l'estructura d'una torre de base circular, amb un farciment al seu interior fruit de l'enderroc de l'estructura. El seu sistema constructiu emprat era a partir d'un doble mur de carreus rectangulars farcits amb pedra irregular i morter. Exteriorment l'aparell era força regular. El parament estava ben conservat a excepció d'un forat d'aproximadament 1 m de diàmetre.

La zona de ponent, que era gairebé enderrocada del tot, corresponia a la part més accessible de la fortificació, fet que faria suposar que en aquesta part hi devia haver un fossat que avui ha estat colgat pel camp de conreu que arriba vora la mateixa torre.

Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta

La seva restauració ha permès recuperar aquest element defensiu de l’antic castell de Vilalata. La torre de Vilalta és una torre de planta circular amb un diàmetre de 5,80 m, una altura aproximada de 5,60 m i un gruix de paret de 1,75 m feta de carreus rectangulars disposats en filades, units amb morter de calç. Al coronament actual de la torre, al qual s’accedeix per una escala metàl·lica, hi trobem un pou circular de 1,18 m de diàmetre. A l’exterior del recinte, l’excavació portada a terme com a pas previ a la consolidació i restauració del monument, ha deixat al descobert dues estructures, de carreus escairats units amb morter, un mur perpendicular i prop seu una estança rectangular.

Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta

Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta
Sant Guim de Freixenet - Torre de Vilalta


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Guim de Freixenet - Ajuntament
Comerços a Sant Guim de Freixenet
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web