Ruta de les Fonts de Castellví de la MarcaLes fonts naturals són un element que ha estat sempre present a Castellví de la Marca. El municipi està ple de fonts que amb el pas del temps s'han anat perdent o modificant, tant per l'acció de la naturalesa com per l'acció humana. És per aquest motiu que algunes d'elles s'han restaurat i s'han recuperat per tal de no perdre un dels recursos naturals del municipi. I d'aquí, la creació d'una ruta que tot passant per algunes de les fonts més emblemàtiques permetés conèixer una mica més Castellví de la Marca. 

La ruta inclou la font de la puça, font del Rei, font de Cal Morgades, font de Ribafort (artificial), font de Cal Noia, font de Cal Olivella, font de Cal Ravella i font de Cal Tessu.

Longitud: 12km

Durada: a peu 2-3 hores / en bici 1h 

La Ruta de les Fonts inclou:

Font del Rei - Carrer Fondo

Castellví de la Marca - Font del Rei (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font del Rei (Foto: Ajuntament)

Està situada al camí vell de la Múnia, concretament a redós del pont que hi ha en aquest camí, just on s'ajunta amb el torrent conegut com del carrer del fondo.

Font de la Puça - Pedrés
Castellví de la Marca - Font de la Puça (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font de la Puça (Foto: Ajuntament)

La font es troba en un eixamplament que fa el Torrent de Mas Cota. Hi ha un grup de plataners grans. La font raja per un tub metàl·lic, el broc està condicionat amb un petit mur de totxo vista. És un espai utilitzat habitualment com a zona d’esbarjo i un lloc molt agradable.

Font de Cal Morgades - Cal Morgades
Castellví de la Marca - Font de cal Morgades (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font de cal Morgades (Foto: Ajuntament)

El broc per on raja la font es troba a l’interior d’una bassa de totxo i pedra. Sembla que abans la font omplia la bassa directament. La mina va ser reparada al 1892 i, posteriorment, es va construir la bassa que, canalitzada, travessa la carretera i va a parar a una altra. Hi ha la data de 1894 impresa sobre una part de ciment. 

L’entorn de la font és acollidor i agradable per la vegetació que hi ha, un grup d’alzines molt desenvolupades, una àmplia esplanada amb diversos tipus d’arbres, entre els quals destaquen els til·lers i els verns, així com per la proximitat de la capella de Sant Andreu i de la masia de Can Morgades del Grau.

Font de Ribafort (artificial) - Cases Noves de la Riera
Castellví de la Marca - Font de Ribafort (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font de Ribafort (Foto: Ajuntament)

No es tracta d’una font natural. És una font que es troba situada en una plaça que només raja quan es connecta a la bomba del pou que hi ha a sota, a la banda de darrere.

Font de Cal Noia - Maset dels Cosins
Castellví de la Marca - Font de cal Noia (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font de cal Noia (Foto: Ajuntament)

Conjunt de font i dues basses. El broc de la font està situat enmig d’un pendent fort, és condicionat amb una pedra treballada i esglaonada. L’aigua que raja la font va perfectament canalitzada per la superfície a través d’una canalització de totxo. D’aquesta manera l’aigua arriba a una bassa quadrangular (200 cm x 200 cm) feta de totxo i arrebossada de ciment. L’aigua va sobreeixint i va per superfície a una segona bassa situada a 15 metres de la primera. Tot i que hi ha una canalització com la descrita abans, en aquest tram l’aigua va directament per sobre del terra.

Font de Ca l'Olivella - Maset dels Cosins
Castellví de la Marca - Font de ca l'Olivella (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font de ca l'Olivella (Foto: Ajuntament)

La font i l’espai del voltant ha estat arranjat recentment. El broc de la font raja d’una paret de pedra lligada amb ciment. L’aigua que raja passa superficialment canalitzada a una bassa de nova construcció. Hi ha un grup d’arbres plataners d’alçada gran, que junt a la font, configuren un entorn agradable. A sobre hi ha una petita cova.

Font de Cal Ravella - El Cuscó
Castellví de la Marca - Font de cal Ravella (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Font de cal Ravella (Foto: Ajuntament)

Conjunt de font i bassa. La font principal raja per un broc que surt d’una paret feta de totxo vista. En el passat segurament va estar coberta per una semivolta de pedra (lligada amb ciment) que devia anar caient. L’aigua raja a terra i no hi ha cap tipus de canalització fins arribar a la bassa, únicament en algun tram, de la mateixa pedra. A 5 metres de distància l’aigua aboca a una bassa rectangular de pedra i ciment. Es veu molta vegetació al fons de la bassa. L'aigua va sobreeixint per un extrem de la bassa a un altre tancat de 2m quadrats, on sembla filtrar-se per terra. Hi ha un gran plataner.

Font de Cal Tessu - Cases Noves de Cal Marques

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellví de la Marca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
Vandellòs i l�Hospitalet de l�Infant - Pessebre dels Estels 2023
Centelles - Fira de la Tòfona
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web