Casafort a Nulles

Nulles - Casafort


L’any 1358, quan es disposa de la primera referència del lloc, mentre Nulles té aproximadament 65 habitants, a Casafort ja hi viuen entre 20 i 25 persones (5 focs). L’any 1553 manté el mateix número d’habitants aproximadament, amb 5 focs. L’any 1719 Casafort disposa de 9 cases (39 habitants aproximadament) i el 1787 arriba a la xifra record de 72 habitants per baixar a només 58 l’any 1830.

A la pedra clau de la porta principal de cal Lluc o ca l'Hereu de Casafort, es conserva esculpit un escut amb la data de 1767, vinculat al Sant Ofici o Santa Inquisició: una creu –referència a Jesucrist-, flanquejada per una espasa –persecució dels heretges- i una branca d’olivera –penediment-, amb una inscripció llatina utilitzada com a lema pel Tribunal de la Inquisició que diu: “exurge domine et judica causam tuam”("Alçat, Senyor, defensa la teva causa"), paraules inicials del Salm 73,22 de la Bíblia Vulgata. Uns anys abans, concretament l’any 1658, Joan Figuerola de Casafort ja era un conegut membre del Sant Ofici (Inquisició).

Nulles - Casafort


La creació de l’”Ofici de la Santa Inquisició contra l’Herètica Pravitat” fou certament greu, ja que durant segles aquest organisme creat per l’Església catòlica teòricament per vetllar per la integritat de la fe i dels costums dels fidels, va exercir implacablement un control social i ideològic al servei de les polítiques més conservadores i reaccionàries. Al voltant d’aquesta institució sempre estaran associades incomptables víctimes cremades, encarcerades o inhabilitades, actuacions inhumanes de tortures, acusacions d’heretgia, confiscació de béns i propietats de jueus, moriscos, luterans, bruixes, bígams...

Nulles - Casafort
Nulles - Casafort


L’any 1914 es va crear a Casafont un dels primers observatoris meteorològics de la península que va estar en funcionament fins l’any 1965 aproximadament, a càrrec de Joan Figuerola Ballester. Inicialment les dades es transmetien per telègraf fins que es va instal·lar el primer telèfon a Nulles que va permetre una comunicació més ràpida i diària. Es conserven totes les dades recollides des de 1921 referents a temperatures (màximes i mínimes), els processos de migració de les aus, la pluviometria, les ventades, i tot un seguit d’informacions de les plagues que afectaven als cultius.

Nulles - Casafort

Nulles - Casafort

Nulles - Casafort

Nulles - Casafort
Nulles - Casafort

Nulles - Casafort - Ca l'Hereu

Nulles - Casafort - Ca l'Hereu
Nulles - Casafort - Ca l'Hereu

Nulles - Casafort - Ca l'Hereu 
Població: Nulles

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Nulles - Ajuntament
On Menjar a Nulles (Restaurants)
Cellers a Nulles
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web