El Molí de Vent de Sant Llorenç d'Hortons

360 graus ok

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

360 graus ok

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA TAMBÉ VIRTUAL EN 360º


L’equipament per a l’abastament d’aigua de la Plaça del Molí de vent el formen la torre del molí de vent, la mina d’aigua i el dipòsit-cisterna que hi ha sota la plaça.

Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent

Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent


Aquest equipament és una obra d’enginyeria de referència al poble, doncs en l’època en la que es va realitzar (primera meitat del segle XIX) era un projecte pioner.

Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent
Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent


Fou impulsada pel propietari de Cal Santjust amb la finalitat de portar aigua fins a la nova casa que estava construint a la part alta del poble. Projectà una mina de més de 300 metres de longitud que arribava fins a la Font de Cal Santjust, un gran dipòsit per emmagatzemar l’aigua, i un molí de vent amb pales de fusta que accionava una bomba per pujar l’aigua de la mina fins al dipòsit-cisterna.

Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent
Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent


En la construcció dels tres elements es van utilitzar materials tradicionals com el maó i la pedra. Els maons van ser realitzats manualment a les bòviles properes, i la pedra provenia de la pedrera del “Pi Pujol”. L’origen geològic d’aquesta pedra cal situar-lo 16 milions d’anys enrere, quan la Vall del Penedès estava ocupada pel mar.

Sant Llorenç d'Hortons - El Molí de Vent

El conjunt de la Plaça del Molí de vent configura un espai d’alt valor tecnològic, ja que els tres elements que el composen són un bon exemple per conèixer de prop l’aplicació de les noves tecnologies en la millora de la gestió de l’aigua, l’aprofitament de l’energia eòlica com a força motriu, i l’ús de la volta de maó de pla en la coberta de grans espais com el del dipòsit-cisterna. La funcionalitat i el caràcter innovador d’aquesta infraestructura lligada a l’aigua, un servei tan necessari per al desenvolupament dels pobles, han fet que el molí de vent sigui actualment un símbol de progrés a Hortons.


Text: Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons

 

 


Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Llorenç d’Hortons - Ajuntament
On Menjar a Sant Llorenç d�Hortons (Restaurants)
On dormir a Sant Llorenç d�Hortons
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web