Diada de la Fira de Salàs de Pallars

Propera edició: 10/11/2024

A finals dels anys 80, l’Ajuntament es va plantejar la recuperació de l’antiga fira de bestiar de peu rodó que tanta fama havia donat a Salàs. Les circumstàncies de les transaccions comercials, però, havien canviat, i els mateixos grans ramaders consideraven aquesta proposta inviable.

La concreció del Projecte Boer ha permés, entre d’altres coses, la transformació de l’antiga fira de bestiar en una diada de record, on l’exposició d’animals conviu amb la recuperació de la memòria històrica, revivint els espais arquitectònics, les històries i llegendes, la gastronomia, la música, les imatges, els personatges, les situacions, ... i on els elements simbòlics es transformen en elements festius.

La col·laboració desinteresada d’alguns propietaris de les antigues eres o cafès, que les han cedit altruísticament, dels restauradors locals que han tornat a recuperar les menges, de particulars que han aportat idees i esforços en la fabricació de icones firaires, han fet possible que s’hagi desenvolupant amb èxit, fins al moment, les diferents edicions de la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs.

Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)
Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)
Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)
Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)

Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)
Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)
Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)
Salàs de Pallars - Diada de Rememoració de la Fira (Foto: Jordi Peró Enjaume)

Salàs de Pallars - Diada de la Fira

 

La XVIII edició de la diada de la Fira de Salàs, que se celebrarà els dies 11 i 12 de novembre, tindrà com a preàmbul, i en col·laboració amb la Universitat de Lleida, l’Associació Catalana de Tracció Animal, l’IDAPA i l’Escola Agrària del Pallars, les Jornades de Bestiar de Peu Rodó de Catalunya 2023. Dins d’aquestes jornades, que es van desenvolupar a Esterri d’Àneu i Gaià i properament ho faran a Puigcerdà, Salàs acullirà durant el matí una jornada de Transferència Tecnològica (PATT) i durant la tarda dos ponències sobre la relació dels èquids amb els humans a través de l’arqueologia i la història.

Amb la presentacio del 6è volum dels Quaderns de Fira, dedicat a la història de la fira de Salàs (“600 anys. Breu història de la fira de Salàs”, de Jacinto Bonales) començaran els actes pròpiament de la XVIII diada.

Música tradicional, jazz, la 9a. Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó, amb la mulassa de Vic com a bèstia convidada, ambientació teatral, cabaret, esmorzar de fira, dinar popular, mercat de productes artesanals i agroalimentaris km0, exposicions i altres activitats tindran lloc durant el vespre de dissabte i tot el dia de diumenge.

L’ambientació teatral d’enguany vol incidir en “lo darrer gran tracte”, quan l’exèrcit de la Índia comprà gran quantitat de mules del Pallars, entre d’altres territoris peninsulars, per combatre contra el Pakistan, a principis dels anys 60: La crisi de la fira de Salàs vingué donada, en part, pel Pla d’Estabilització Econòmica que l’any 1960 va posar en marxa el govern franquista. La progressiva mecanització del camp comportà la pèrdua de valor de les mules que passaren en pocs anys d’unes 30.000 pessetes a no arribar a 10.000.

L’estiu de 1961 dos comerciants italians, acompanyats de militars indis, van contactar amb els germans Casado de Tudela, una de les famílies de tractants de bestiar més importants d’Espanya. Necessitaven mules per portar a terme una de les tantes guerres entre la Índia i el Pakistan. Els Casado es van posar en contacte, entre d’altres, amb Llorenç Cortina de la Pobla per comprar tantes mules com pugués a Catalunya i a l’Aragó. Durant 3 anys d’anar a fires, masies i cases de pagès va aconseguir adquirir 1.188 exemplars, entre mules i matxos, que se sumaren als quasi 10.000 que s’embarcaren des del port de Barcelona en direcció a Bombai, passant pel port de Messina.

En paraules de Núria Torres (revista Sàpiens) “Amb la venda de bestiar mular a l’Índia es va posar punt i final d’una manera irreversible a una llarga època que va tenir en els animals de pota rodona, i, amb ells les fires massives i els tractants de bestiar, un dels principlas eixos econòmics de la Catalunya rural”.

El darrer gran tracte fou el començament del final de la fira de Salàs, una activitat que havia sobreviscut des del segle XIV i era considerada com una de les fires de bestiar de peu rodó més importants de la Península Ibèrica.

PROGRAMA
Dissabte, dia 11 de novembre de 2023

De les 9,30 fins a les 19,00 h. JORNADES DE BESTIAR DE PEU RODÓ 2023. Passat, present i futur dels èquids a Catalunya (descarrega’t el programa aquí)

SESSIONS DE MATÍ (http://salas.cat/wp-content/uploads/Salas-de-Pallars_equids.pdf)
– De les 9,30 a les 12,00 h. Jornada de Transferència Tecnològica: Tracció i gestió forestal amb èquids, una alternativa viable de futur? Presentació de les comunicacións. Lloc: Pinacoteca. ProgramaInscripcions

13,00. Demostració de Tracció Animal Moderna (per a tots els públics) a càrrec de l’Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA). Explicació dels diferents guarniments, eines i treballs amb tracció animal moderna amb cavall pirinenc català. A l’hort de l’Era de Lladós.

SESSIONS DE TARDA (Per a tots els públics)
16,30 h. Conferència a càrrec de la Dra. M. Pilar Iborra Eres i el Dr. Rafel Martínez Valle (arqueòlegs): “Arqueologia, ossos i pintures rupestres. Una perspectiva multidisciplinar per conéixer les primeres interaccions, i l’evolució de les relacions entre humans i èquids a la Península Ibèrica”. Al cafè Salón

17,45 h. Conferència a càrrec del Dr. Jacinto Bonales (historiador): “Mules, cavalls i fires. Mutacions en l’estructura del mercat europeu en el llarg termini (segles XIII-XX)”.

Presentació del 6è Quadern de Fira “600 anys. Breu història de la Fira de Salàs“. Al Cafè Salón.

19,00 h. Balls populars i tradicionals, a la plaça del Mercat, amb SANTS & FOT.

22,00 h. Espectacle de nit: Amors de Bolero, de MÒNICA TORRA. Al Cafè Salon

Diumenge, dia 12 de novembre de 2023

A les 9.00 h. Esmorzar popular, al Cafè Salón

A partir de les 10,00 h. Mercat de productes artesanals i agroalimtaris, al Firal

A partir de les 10,30 h. Cabaret, amb el grup A GALET. Al cafè Salon (aforament limitat)

A partir de les 11,00 h. Plantada de mulasses, dins la 9a Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó i activitats per a nens i nenes, a la Pista

A les 12,30 h. Cercavila amb la mulassa lo Sobrany de Salàs, els cavallets i les mulassetes de l’escola de Salàs i la mulassa de Vic, acompanyats per la música tradicional de SANTS & FOT. Balls de lluïment a la plaça del Mercat.

13,30 h. Representació teatral, a càrrec de la companyia A GALET: les Morralles del Sobrany, llibret de Pep Coll, a la plaça del Mercat

14,30 h. Dinar popular, a la carpa (darrera les Escoles). Informació de la venda de tíquets a l’ajuntament.

17,00 h. Jazz, amb GUMBO JASS BAND, al cafè Salon

A més a més, durant el diumenge:
Ambientació teatral, pel Firal
Exposició de fotografia antiga, pels carrers de la població
Exposició sobre tracció animal moderna, a la Pinacoteca

 

Des de quan
La Rememoració es celebra des de l’any 2005, tot i que la Fira de Salàs es remunta a temps immemorials.

Centre informacio 1

Població: Salàs de Pallars

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Salàs de Pallars - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web