Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Antic celler cooperatiu del Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Vila-rodona

L’edifici actualment conegut com a “local de fires” en els seus orígens havia estat una destil·leria, d’aiguardent i magatzem de vi propietat de Nicolás Muñoz Martín comerciant originari de Madrid, localitzat a Vila-rodona des de 1884. A les primeres imatges fotogràfiques del segle XX es ben visible una alta xemeneia que sobresortia de l’edifici actual.

Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà.
Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà.


L’any 1919 el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Vila-rodona, fundat l’any 1918, signava un compromís de compravenda amb Nicolás Muñoz, la seva muller Josepa Figueras, la seva filla Neus Muñoz i el seu gendre Pere Llopart que no s’acabaria de materialitzar fins anys després. L’any 1918 s’hi va començar a vinificar en comú en petites quantitats, tot i que la secció de viticultura del Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Vila-rodona no es va crear fins l’any 1920.

Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà


L’arquitecte Cèsar Martinell va planificar la reforma de la façana i la construcció del dipòsit de l’aigua. Es van construir dues rengleres de tines de formigó armat i en l’espai que ara ocupa l’actual cafè del Casal hi havia el pati de la descàrrega. El Sindicat Agrícola i Caixa Rural era el sindicat —la cooperativa agrícola— del sector conservador de la població, les dretes durant l’època republicana, el més minoritari en associats i producció. Tenia les oficines, el magatzem dels adobs i el local social a l’antic molí fariner del carrer Major, conegut com “el Molí”.

Vila-rodona - Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà


Després de la fusió definitiva dels dos sindicats agrícoles l’any 1939 s’hi va continuar entrant verema fins a la primera transformació de la maquinària que només es va renovar al “celler de la carretera”. Aquest era conegut com el «celler del poble» i entre altres coses era on es repartia el vi de consum pels socis.  Des d’aleshores només va servir com a estiba de vi. L’any 1992 van ser enderrocades les tines i finalment l’edifici fou adquirit per l’Ajuntament.

Text: Josep Santesmases i Ollé
 

Peus fotos:

Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà. Antic celler del Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Vila-rodona, el pati de la descàrrega i el dipòsit d’aigua. Finals dels anys 20.

Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà. Façana de l’antic «celler del poble». Any 1977.

Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà. Interior del celler amb les tines de formigó armat. Any 1992.

Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà. El celler actualment és el “local de fires”. Any 2021.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web