Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Casa de Cultura, antiga Societat de Treballadors Agrícoles de Vila-rodona

La Societat de Treballadors Agrícoles va ser creada l’any 1892 emparada en la Llei d’Associacions de 1887. Fou la primera entitat cooperativa agrària de Vila-rodona.

Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà.
Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà.

Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà

L’any 1901 va inaugurar un local social construït de nou. La planta baixa era ocupada en la seva major part per la sala del ball amb el corresponent escenari. Entre 1930 i 1931 s’hi va construir un entresolat en forma de u -la “barandilla”- per donar-hi més cabuda. Darrera l’escenari hi havia l’aula de l’escola laica que durant anys va sostenir la Societat amb alguna intermitència degut sobretot a la dificultat de trobar mestre. Sota l’escenari hi havia el magatzem dels adobs. A la part davantera de l’edifici hi havia les oficines, primer de la Societat i més endavant, a partir de 1918, del Sindicat Agrícola. El pis superior estava ocupat en gran part pel cafè, molt lluminós. A la part del davant hi havia la sala de reunions de la junta directiva i la sala del billar. A la part davantera entre la planta baixa i el pis superior, en un petit pis, hi tenia estada el conserge.

Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà

La Societat fou el local social dels pagesos vila-rodonins de tendència republicana, les esquerres durant la República, que popularment foren coneguts com els de la Societat i que constituïen el sector majoritari de la població. L’any 1904 es va crear la Joventut Republicana de Vila-rodona entitat juvenil que sobretot fou l’encarregada de l’organització del ball de les festes: el dels diumenges amb piano i el de les festes més assenyalades amb grups de grallers -els primers anys- i amb orquestrines o orquestres. També s’ocupava de l’organització del ball de la festa major. La sala també servia per a representacions teatrals, i a partir de 1927 hi assajava i actuava la coral “La Harmonia del Gaià” o també fou utilitzada per a la celebració de mítings. Per exemple durant la fira de 1931 en va tenir lloc un d’afirmació rabassaire-republicana amb la participació de Lluís Companys. A principis dels anys 30, a les tardes dels diumenges, abans i després del ball, s’hi va començar a projectar cinema.

L’edifici de la Societat fou hipotecat com a garantia per a obtenir un crèdit per a la construcció del celler cooperatiu del Sindicat Agrícola de Vila-rodona. D’aquesta manera es convertia en la entitat mare del sindicat agrícola majoritari. L’any 1929 el Sindicat Agrícola va absorbir o comprar la Societat. De fet ja formaven una mateixa cosa i les oficines del Sindicat Agrícola hi eren ubicades i les reunions i les assemblees tenien lloc en els seus espais associatius.

Després de la guerra, després de la fusió dels dos sindicats agrícoles i els seus espais socials, el cafè de la societat el va ocupar la Falange i els seus organismes juvenils, com el “Frente de Juventudes” i la “OJE”. I la sala fou destinada a cinema, administrat també per la Falange. A finals dels anys 50 la Cooperativa Agrícola va recuperar oficialment la propietat de l’edifici —que sempre havia considerat seu— i l’administració del cinema, fins la fira de 1966 quan es va inaugurar el Casal on, a partir d’aleshores, es va concentrar tota l’activitat recreativa local. Posteriorment l’edifici va tenir diversos usos: magatzem de les ametlles, o taller de l’escola d’art de l’escola, entre altres. Cap a finals dels anys 90 del segle XX l’edifici de la Societat va ser adquirit per l’Ajuntament i fou remodelat i destinat a Casa de Cultura. L’any 2018 va ser inaugurada la Biblioteca Municipal de Vila-rodona que ocupa la planta baixa de l’edifici.

Vila-rodona - Foto 5 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 5 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 6 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 6 Arxiu Santesmases-Rabadà

Text: Josep Santesmases i Ollé
 

Peus fotos:

Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà. Antic cafè de la Societat. Anys 30.

Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà. Antiga sala de la Societat en un dinar de les caramelles. Anys 30.  

Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà. Façana de la Societat. Any 1977.

Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà. Façana de la Casa de Cultura. Any 2021.

Fotos 5 i 6 Arxiu Santesmases-Rabadà. L’antiga sala de la Societat convertida en biblioteca municipal.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web