Festa Major de Sant Nicolau a Malgrat de Mar

Propera edició: 06/12/2023

Malgrat de Mar - Festa Major de Sant Nicolau


Malgrat de Mar celebra la Festa Major d’hivern la diada de Sant Nicolau, el 6 de desembre, en honor a un dels patrons de la nova església de Vilanova de Palafolls (antic nom de Malgrat de Mar), fundada el 1561. A causa de la proximitat al mar i la importància de la marineria al poble, es va escollir sant Nicolau, patró dels mariners, per acompanyar sant Antoni Abat, advocat de les persones i les bèsties, en la protecció dels habitants dels perills de la terra i el mar.

Aquesta dedicació al sant va originar la celebració d’actes religiosos en aquest dia, que s’anirien ampliant en actes socials diversos, com ara mercats, balls, etc., i han acabat evolucionant en la Festa Major actual. L’any 1901, per exemple, la societat coral La Lira se sumà a l’ofici solemne que es feia al matí per fer-ne els cors i cantar els goigs del sant. Al matí i tarda s’interpretaven sardanes; les associacions més destacades de l’època, el Casino, La Barretina Vermella i, anteriorment, la sala Dorada de la societat La Lleialtat, organitzaven balls de saló. També es realitzaven vetllades corals en què es cantaven peces del cançoner català. Per l’esmorzar de Festa Major era tradició menjar xai, normalment comprat a la Fira de Sant Miquel d’Hostalric i engreixat per la ocasió.

Actualment, tot i que la significació religiosa queda limitada a l’ofici solemne, com en bona part de les festes majors d’arreu del territori català, Malgrat de Mar encara conserva la diada de Sant Nicolau com a dia central de la Festa Major d’hivern. Durant els dies que dura, s’organitzen moltíssimes activitats per a grans i petits: sessions de cinema, fira del disc, tabalada, correfoc, concert jove, mercat de Sant Nicolau, plantada i cercavila de gegants, versots (poesia satírica), espectacle teatral infantil, concert i ball de festa major.

Aquí podeu consultar el programa de la Festa Major de Sant Nicolau.

 

Centre informacio 1

Població: Malgrat de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Malgrat de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web