Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Església de Sant Andreu de Farena

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena

És un edifici romànic, possiblement del segle XIII, posat sota l’advocació de Sant Andreu apòstol.

L’obra és d’una sola nau de quatre trams separats per arcs de mig punt, sostinguts per pilars i coberta amb volta de canó. La porta d’accés s’obre a la part sud amb arc de mig punt dovellat i sense elements decoratius. Té una espadanya de dos finestres  amb campanes i remat triangular, a la cara oest. Disposa de tres capelles laterals, una oberta a la part de l’evangeli  i dues més a la part de l’epístola: la del Rosari, la de la Puríssima  i de Sant Andreu, dels segles XVII i XVIII, respectivament. Té un baptisteri. També hi ha ubicades les cordes que serveixen per poder ventar les campanes que s’escolten per tota la vall del Brugent.

Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena
Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena

Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena
Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena

Durant la guerra del 1936 en desaparegueren els objectes litúrgics de valor guardats a la sagristia com, una custòdia  i un Lignum Crucis, entre d’altres. 

Pertanyia a la família Vilalta que hi tenia dret de sepultura mentre foren permesos els enterrament els morts a les esglésies. S´hi veuen algunes fosses que pertanyien a famílies destacades del poble.

Fou restaurada l’any 1946 a iniciativa de mossèn Ramon Muntanyola, que el 1941 feu decorar el presbiteri amb la imatge del patró realitzada per Modest Gené, i un retaule per a l’altar major el 1946 pintat, igualment a l’oli, per Anton Català i Gomis, artista d’Alcover. Aquest mateix any, Ferran Martí Civit en decorà la capella del Sant Crist. La família Vilalta en va costejar una part de la decoració.

En una de les restauracions dels murs van ser descobertes pintures de caràcter floral, probablement del segle XVIII, que foren restaurades a finals del segle XX

Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena

Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena
Mont-ral - Església de Sant Andreu de Farena

L’església era també freqüentada per veïns dels termes de Rojals, La Bartra i El Pinetell que durant una època hi anaven a batejar les criatures i donar terra als morts.

Fora murs, adossat a l’església però ben bé al mig del poble, encara s’hi pot observar el que coneixem com el fossar vell. A principis del segle XX es construí el nou cementiri, vora el poble, per tal de complir amb les noves normatives higièniques i sanitàries.

Mont-ral - Església de Sant Andreu de FarenaText extret de la Guia de Mont-ral. Col·lecció Els Llibres de la Medusa. Diego López Bonillo i Eugèni Perea Simón. Diputació de Tarragona. 2011.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Mont-ral - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web