Maials - Trobada de Gegants 2024

Casal de Vila-rodona

L’any 1963, Enric Benet, vila-rodoní emigrat a Mèxic el 1927, durant una visita al seu poble, aconsellat pels seus amics de joventut, va fer una important donació econòmica per reformar els locals socials, que eren propietat de la Cooperativa Agrícola la qual administrava les activitats sociorecreatives locals.  La donació d’Enric Benet va ser la guspira que va conduir a la creació del Casal de Vila-rodona i a l’edificació d’uns moderns equipaments inaugurats el novembre de 1966. Un procés complex desenvolupat amb moltes reunions i debats per decidir amb votacions entre reformar els locals existents o construir-ne uns de nous. Va guanyar la darrera opció que va conduir a la constitució del Casal i a una entusiasta  participació veïnal  per construir els nous equipaments i a un esperit conciliador entre les famílies d’una banda i l’altra, les esquerres  i les dretes d’abans de la guerra.

Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà


A partir del novembre de 1966 la responsabilitat heretada per la Cooperativa Agrícola de mantenir l’activitat socio-recreativa de la població es traspassava al Casal, com a nova entitat, creada per aquest fi.

Els nous equipaments del Casal de Vila-rodona reproduïen el model dels espais recreatius fins aleshores existents, que s’havien afermat durant la postguerra: el cafè, la sala del ball i el cinema. En aquells temps amb una població d’uns 1.250 habitants el cinema tenia un aforament de 640 butaques. Durant les primeres dècades l’assistència al cinema els dissabtes i diumenges era molt notable, no només dels habitants del poble sinó de gent de tota la contornada, donada la modernitat, la qualitat i la comoditat de les instal·lacions. El Casal fins gairebé entrat el segle xxi va assumir la celebració de la festa major d’estiu en un envelat que muntava a la pista de davant dels locals: el ball, els espectacles, les sardanes, les activitats infantils… L’any 1970 inaugurava una piscina que s’ha mantingut activa durant mig segle. Era la segona de la comarca. L’actual piscina municipal està ubicada a uns espais cedits pel Casal a l’Ajuntament.

Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 4 Arxiu Santesmases-Rabadà

Vila-rodona - Foto 5 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 5 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 6 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 6 Arxiu Santesmases-Rabadà


La majoria de famílies vila-rodonines varen associar-se i més o menys aquesta ha estat la tònica que s’ha mantingut al llarg dels anys, amb 718 associats l’any 2021, entre adults, juvenils i infantils. El Casal de Vila-rodona ha estat obert a totes les iniciatives associatives que per a desenvolupar-se necessiten els seus espais: el propi Ajuntament, la Cooperativa Agrícola, l’escola i moltes altres entitats o col·lectius que hi han celebrat reunions, assajos i activitats. Un altre exemple és el del  Centre d’Estudis del Gaià, entitat creada l’any 1996, que per conveni hi té establerta la seva seu social convertint-se en l’entitat que genera una part significativa de l’activitat cultural que es realitza en els seus equipaments.

L’any 2001 el Casal es dotava d’un nou equipament: una sala d’actes ubicada a l’antiga «barandilla» del cinema que havia quedat en desús per la disminució d’assistència  al cinema, com va ser comú a tot arreu. Una sala d’actes perfectament equipada, tant per celebrar-hi actes de tota mena com per muntar-hi exposicions. Aquest nou equipament ha estat profusament utilitzat i s’ha convertit en un espai clau de la vida social del poble.

L’any 2004 un incendi va malmetre bona part de l’equipament del cinema i la sala del ball, sense afectar l’estructura de l’edifici: la decoració, les instal·lacions, la pantalla, les butaques… L’adversitat va servir per renovar les instal·lacions adequant-les a les normatives i a la tecnologia actuals. La sala del cinema té actualment un aforament de 300 butaques i tots els caps de setmana, de tardor a primavera, manté la programació cinematogràfica a part dels dies que s’ofereixen espectacles teatrals o musicals, bona part d’ells a través de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), amb molt bona assistència. El Casal de Vila-rodona es membre de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

El valor patrimonial i social del Casal és impagable. Uns 5.700 m2 de solar, dels quals 2.500 estan cedits durant 35 anys a l’Ajuntament, i 2.800 m2 construïts en diferents nivells donen la mesura de tot plegat, en relació a una població que no arriba als 1.300 habitants. La seva existència ha condicionat en positiu la història i el tarannà dels vila-rodonins.

Text: Josep Santesmases i Ollé

Peus fotografies (Arxiu Santesmases-Rabadà):

Foto 1. 
Façana del Casal de Vila-rodona en construcció. 1966
Foto 2. Vista el Casal des de dalt del campanar. 1977.
Foto 3. Façana del Casal al carrer Enric Benet, on hi ha ubicat el cafè. 2021
Foto 4. La pista del Casal i façanes interiors. 2021.
Foto 5. Els vestíbuls del Casal. 2021.
Foto 6. La sala del cinema i teatre. 2021.

 

Població: Vila-rodona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web