La Séquia Vella molt probablement ja funcionava en època àrab encara que no la trobem esmentada fins a inicis del segle XIII. Ha estat en funcionament des de llavors, i les seves aigües han regat hortes i proporcionat aigua als antics molins, essent important per al desenvolupament econòmic durant segles. D'aquesta sèquia en sortien diferents ramals que permetia poder allargar l'abast territorial de reg.
|
Malgrat les remodelacions que ha patit, la Sèquia Vella de Térmens representa encara una de les obres hidràuliques més importants del municipi, esdevenint un dels punts més singulars del territori. El punt de captació de l'aigua de la sèquia era a l'alçada de l'actual Central Hidroelèctrica de Térmens, i segurament no es conserva pràcticament res. Ara es proveeix de la mateixa central. En aquest punt s'inicia el que es coneix com a mina, on la sèquia transcorria per una canalització excava dins la roca, que es pot recórrer parcialment quan es talla l’aigua per fer-ne el manteniment.
La sèquia segueix paral·lela al riu (en el tram inicial) i al Canal de Balaguer, on es poden observar antigues obertures d'aquesta i punts de derivació cap a altres sèquies. Arriba un punt que la sèquia travessa el Canal de Balaguer, i la carretera C-13, fins que surt a la superfície uns 100 metres al sud de la Caseta de la Comunitat de Regants de Térmens. Durant bastants quilòmetres circula descoberta per una canalització més moderna, fins que desguassa les seves aigües a la resclosa del Corb, ja al terme de Vilanova de la Barca.
|