La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Casa de la Vila i Plaça dels Arbres de Vila-rodona

La plaça dels Arbres, amb els anys ha esdevingut el centre equidistant i el nexe entre el nucli antic de Vila-rodona i l’eixample de la part sud de la població. D’alguna manera és el resultat del procés d’estructuració urbana iniciat a la segona meitat del segle XVIII, desenvolupat en gran part durant la segona meitat de segle XIX i acabat l’any 1925 a partir del nou accés a Vila-rodona des del pont nou fins arribar a la Plaça.

A Vila-rodona el segle XIX s’iniciava amb la finalització de la segona part de la construcció de la nova església parroquial que havia modificat l’entorn proper. Cap el darrer quart de segle XVIII s’havien urbanitzat les cases que delimiten per sota de la plaça fins arribar a l’indret que ocupa la Casa de la Vila on hi havia l’edifici de la premsa o molí d’oli. La vila quedava tancada pel darrera de l’església, al dit carrer Nou, on s’havia configurat una nova muralla.

Va caldre arribar a la segona meitat del segle XIX perquè es comencés a plantejar la transformació de l’espai lateral de l’església —l’actual Plaça dels Arbres— que aleshores era ocupat pel fossar i l’hort del rector. El cementiri actual es va construir l’any 1855 als afores del poble, però fins l’any 1861 l’ajuntament no va disposar del terreny que ocupava el vell per a poder urbanitzar l’actual plaça. Igualment en aquell any li va ser concedit l’edifici de les premses per a construir-hi la nova Casa de la Vila. 

Vila-rodona - Casa de la Vila i Plaça dels Arbres de Vila-rodona

La proposta d’urbanitzar la plaça està documentada des de l’any 1856. Una de les raons més importants que s’argumentaven era la de poder disposar d’un ampli espai per a la celebració de la Fira. A finals d’aquella dècada la plaça existent —la plaça Vella— es considerava insuficient per una població de 1.992 habitants.

L’any 1867 l’Ajuntament va comprar l’hort del rector i a partir d’aleshores, entre 1868 i 1873, s’accelerà el condicionament de l’espai com a plaça, gairebé en paral·lel amb la construcció de la Casa de la Vila. L’any 1873 s’hi plantaren els arbres, els plàtans que en configuraren la seva aparença fins a la remodelació de l’any 1985, tres magnífics exemplars dels quals encara es conserven, entre ells el dit «arbre de la pica». L’any 1879 fou denominada oficialment plaça de la Llibertat, encara que popularment ja era coneguda com a plaça dels Arbres.

Vila-rodona - Casa de la Vila i Plaça dels Arbres (Arxiu Santesmases-Rabadà)
Vila-rodona - Casa de la Vila i Plaça dels Arbres (Arxiu Santesmases-Rabadà)


Tot i que damunt de la portalada de la Casa de la Vila hi figura la data de 1870, les obres de finalització van prosseguir durant tota la dècada següent. Fins a principis de la dècada dels anys 60 del segle XX a la Casa de la Vila, a part de les dependències de les oficines municipals, del jutjat i la sala de sessions, hi estaven ubicades quatre aules escolars, dues pels nens i dues per les nenes, el pis del secretari i també d’un mestre. Igualment, al llarg dels anys, part de les seves instal·lacions han estat dedicades a funcions molt diverses: bancàries, de serveis públics, lúdiques, juvenils, sanitàries o associatives.

L’any 1925 amb la inauguració del pont nou es va urbanitzar el nou accés al poble —l’actual carrer Enric Benet— fins arribar a la plaça que fins aleshores només tenia sortida pel carrer de les Hortes i el carrer de la Font. Es va haver d’enderrocar el col·legi de Sant Miquel i es va suprimir una filera de plàtans per eixamplar la part del carrer, fins a la Casa de la Vila.

La llargada de la plaça és exactament la mateixa de l’església parroquial, la paret lateral de la qual la tanca per la part de llevant mostrant en el seu magnífic arrebossat les dues fases de construcció del temple.

L’any 1985, la plaça dels arbres va ser totalment remodelada, seguint la moda de les places «dures». La plaça del Arbres sempre ha estat un espai de relacions veïnals, de jocs infantils i de celebracions socials i festives i és el lloc on s’ubica el concorregut mercat setmanal dels dimarts.

Text: Josep Santesmases i Ollé

 

Curiositats

Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 1

Vila-rodona - Foto 2


Peus de fotografies (Arxiu Santesmases-Rabadà):
Foto 1. La Casa de la Vila i la plaça dels Arbres a finals de la segona meitat del segle XX. Postal de Ramon Busquets. Al fons el col·legi de Sant Miquel
Foto 2. La plaça dels Arbres durant la Fira de 1917

 
Població: Vila-rodona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web