L’escultor Jaume Gort Farré va néixer a Montoliu de Lleida el 27 d’agost de 1919 i va morir a Lleida el 9 de novembre de 1966 (amb 47 anys). Casat amb Montserrat Solé, van tenir dos fills: Jordi i Montserrat. Es va iniciar en l'ofici a l’escola i tallers de la Llar de Sant Josep de Lleida sota la direcció de Ramon Borràs, continuant després els seus estudis a l'Escola del Treball, on tenia com a professor de modelatge a Francesc Argilés Bifet Amb una beca de la Diputació Provincial de Lleida va anar a completar els seus estudis a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona, al mateix temps que posava en pràctica els seus coneixements al taller de l'escultor Enric Monjo, i és allí on, sota la seva direcció, esculpí l'Arc Triomfal de la pujada al camerino de la Mare de Déu de Montserrat. També intervingueren en la seva formació els escultors Joan Rebull i Miquel Marigó, entre d’altres. Es traslladà després a París i Roma on deixà mostres del seu art, tornant més tard a Lleida, on la seva tasca esdevindria, des de llavors molt extensa. En els primers temps d'aprenentatge li fou encomanada la restauració de les imatges de la façana de Sant Jaume i la de la Mare de Déu gòtica de la façana de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.
Jaume Gort va saber assimilar les més diverses tècniques i va dominar materials tan diferents com són l'escaiola, el fang, la fusta, la pedra i el marbre.
Entre la seva producció escultòrica les dos obres mes conegudes per la seva incidència en les celebracions anuals de la ciutat de Lleida, destaquen:
- El grup escultòric de La fugida d’Egipte (mes conegut com “el pas de la somereta”), l’any 1945 encarregada per la Cofradia de la Sagrada Família i Sant Cristòfol, cada any es veu a la processó de la Mare de Deu dels Dolors el diumenge de Rams a la ciutat de Lleida. (És una recuperació d’un dels set passos de l’obra de Joan Dalmau, 1a meitat del segle XIX, que havia estat destruït al saqueig de l’Oratori del començament de la guerra civil espanyola)
- La Imatge de Sant Jaume a la capella del Peu de Romeu, una talla que presideix anualment la tradicional processó dels fanalets de Lleida, el vespre del 24 de juliol.
Altres obres destacades seves són:
- Imatge del Sagrat Cor, Sant Crist, Sant Nicolau i Sant Antoni a Sant Joan de Lleida.
- Imatge de Sant Pere Claver a l'església de Verdú.
- Imatges de Sant Josep i àngels de l'altar major a la Llar de Sant Josep de Lleida.
- Relleus de Sant Cristòfol al Palau Episcopal de Lleida.
- Relleu de Jacint Verdaguer a la Plaça Mossèn Cinto de Lleida.
- Algunes figures dels Camps Elisis de Lleida.
- Els àngels de l'altar de Sant Josep a la Catedral Nova de Lleida.
- La verge de l'ermita de Grenyana.
- Imatges en les esglésies de Gausac a la Val d'Aran, Ribera de Cardós, La Riba, Barbastre, etc.
|