Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Pintures rupestres de Cabrafeixet al Perelló ***

L'abric amb les pintures es troba, gairebé, a la part més alta del massís de muntanyes anomenat Cabrafeixet. Les pintures de Cabrafeixet van ser reconegudes com a prehistòriques l'any 1922, durant la segona expedició efectuada per l'equip de P. Bosch Gimpera i J. Ma Colominas. L'existència d'aquestes pintures era coneguda pels pastors i pagesos de la zona, els quals ho comunicaren al Sr. Joan Margalef i aquest, a l'equip de l'Institut d'Estudis Catalans. Durant l'any 1988 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el «Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya» portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Perelló, El - Pintures rupestres de Cabrafeixet


La balma on es troben les pintures presenta una llargada d'uns 10 m, una profunditat mitja d'1,70 m (en el punt més profund arriba als 2,5 m), una alçada d'uns 4 m. Totes les escenes estan pintades amb tintes planes. La tècnica de la tinta plana consistia a limitar la imatge amb una línia més o menys ampla de color intens i omplir després l’interior amb un altre color. Les figures s'agrupen en tres zones i s'han comptabilitzat un total de 13 representacions, encara que algunes no són clarament identificables. Destaca la representació d'un quadrúpede incomplet, un caprí mascle en moviment, una cérvola de formes realistes, amb les extremitats replegades, restes de pintura situades darrere del cérvol, un arquer i la representació incompleta d'un caprí.

En una segona zona trobem una representació masculina, les restes d'una cornamenta de cérvol i restes de pigments i una petita taca ovalada.

I finalment un tercer grup de pintures conserva les restes d'un quadrúpede, un cérvol i restes de pigment.

Perelló, El - Pintures rupestres de Cabrafeixet
Perelló, El - Pintures rupestres de Cabrafeixet

Perelló, El - Pintures rupestres de Cabrafeixet
Perelló, El - Pintures rupestres de Cabrafeixet

 
La imatge fotogràfica de l'escena principal en blanc i negre ha estat extreta de l'article «La Cueva de la Mallada de Cabra Freixet», a Ampurias XVII - XVIII, per S. Vilaseca i I. Cantarell l'any 1956. Per la seva banda les il·lustracions són de la Història del Perelló realitzades per A. Boyer Gil i A. Pallarès Lleó, de l'any 1978.


Text extret de la fitxa de l'inventari del patrimoni arqueològic i arquitectònic del Perelló.

 
 
Visita
Aquest patrimoni és únic i insubstituïble.Cal mantenir sempre el màxim respecte sense malmetre aquest testimoni de la nostra cultura. El de Cabrafeixet és un dels conjunts més significatius de la pintura naturalista llevantina de Catalunya i hem de conservar-lo per les futures generacions.
 
Població: El Perelló

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
El Perelló - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web