Setmana Santa a la Granadella

Propera edició: 13/04/2025 a 20/04/2025
El Desclavament i l'Encontre de la Granadella, declarats element festiu patrimonial d'interès nacional

La processó de Divendres Sant es única a Catalunya


El Desclavament i l'Encontre són els actes més emblemàtics de la Setmana Santa a la Granadella, dos elements festius molt arrelats i participatius. El Desclavament, a més, és un ritual únic, del qual un document de l'any 1787, dipositat a l'Arxiu del Bisbat de Lleida, n'acredita l'antiguitat. Cap dels actes religiosos d'aquests dies és com la celebració de Divendres Sant a la Granadella. A les 10 de la nit, l'església de Santa Maria de Gràcia s'omple de gom a gom per assistir al Desclavament de la Creu, una cerimònia ancentral, espectacular i única a Catalunya. En aquella hora s'obren les portes les temple i, a pas solemne, entren els Armats. Els esperen els feligresos, en silenci i a les fosques. El ressò dels tambors i el repic de les llances a terra dins el recinte és impactant. Quan arriben davant la creu, s'hi afegeix el so de la corneta i un petit cor d'homes canta el Miserere, en llatí. Després d'uns tocs de martell del capellà a la creu, s'inicia el Desclavament.

La Granadella - Setmana Santa

La Granadella - Setmana Santa


Un dels elements singulars de la Granadella és que la figura de Crist tingui els braços articulats, de manera que al treure els claus de les mans de Jesús, l'efecte del davallament és més real, humanitzat. A diferència d'altres indrets, en què es treu tota l'estructura junta per fer la processó, aquí es despenja la figura humana, se li posa el sudari i s'introdueix en un sepulcre de vidre, amb el qual es fa la processó del Silenci pels carrers del poble.

A part del Desclavament, la Granadella conserva una altra tradició de Setmana Santa: la processó de l'Encontre de Diumenge de Resurrecció, que és única a la província (se'n fa una a Bossòst, però amb trets diferents i recuperada recentment). Simbolitza el retrobament de Jesús amb la seua mare, Maria. Després de la missa, les imatges de la Custòdia i de la Soledat, aquesta abillada amb túnica i mantó blanc de Pasqua, surten de l'església i inicien recorreguts diferents cada una, per acabar-se trobant de nou en un ritual senzill d'adoració de la mare al seu fill ressuscitat. Acompanyats de centenars de fidels, tornen junts al temple. 


 

Centre informacio 1

Població: La Granadella

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Granadella - Ajuntament
On Menjar i On dormir a La Granadella
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web