La conservació del camí que unia cinc molins fariners ha permès posar en marxa a Riudecanyes la Ruta dels Molins que dona a conèixer l'important patrimoni hidràulic que tenia aquest poble del Baix Camp. El camí dels molins , que és com s'anomena l'itinerari, permet contemplar les restes dels molins, alguns d'origen medieval, que van funcionar fins al segle XX. Aquests molins aprofitaven el cabal d'una resclosa que recollia l'aigua a la riera de Riudecanyes. Es tracta del Molí de la Vila, el Molí del Guasc, el Molí d’Arròs, el Molí del Badia i el Molí de la Rafaela o Molí del Sofre.
|
El més ben conservat és el Molí del Badia que va estar en funcionament fins a principis del segle XX. L'edifici es conserva en bon estat, tot i que ha sofert modificacions i afegits al llarg del temps com per exemple l’edifici adjacent. Es tracta d'una estructura arquitectònica alçada amb pedra escairada i morter. Resten també altres elements de la infraestructura hidràulica, com la bassa o l'obertura que donava pas a l'aigua d'aquesta, en forma d'arc de blocs de pedra treballada disposats a sardinell.
|
El Molí de la Rafaela o Molí del Sofre, perquè és on es molia el sofre per ensulfatar les vinyes del terme, va funcionar fins a la segona meitat del segle XX. Les moles es conserven a la font propera a la cooperativa de Riudecanyes. De l'estructura arquitectònica original, de planta rectangular i bastida amb pedra escairada i morter, en resten sols parts dels murs. La bassa adjacent es conserva en bon estat.
|