L'arribada de les aigües del Canal d'Urgell a la segona meitat del segle XIX suposa l'autèntica revolució econòmica del municipi. Des d'aquest moment els pagesos tenien garantides una o dos collites a l'any, fet que generarà un augment de la població, un augment de la productivitat dels camps i garantir l'aigua potable del poble, fins llavors a l'arbitri de les pluges. Així hi tot, els cultius propis del secà continuaran ocupant centenars d'hectàrees fins a la següent revolució econòmica, que tindrà lloc amb l'entrada de Puigverd al boom de la fruita dolça als anys 50 i 60 del segle XX.
|
Aquesta revolució de l'aigua també ha donat al poble el patrimoni industrial del dipòsit d'aigua potable construït per Francesc Macià, la fàbrica de farina al Canal d'Urgell i les banquetes, pantans i séquies de la xarxa de regs del Canal Principal i del Canal Auxiliar d'Urgell.
Els dos canals d'Urgell travessen el terme d'est a oest pel sud, entren pels municipis de Juneda i Castelldans i surten pel terme d'Artesa de Lleida, mentre les aigües del riu la Femosa i les seves séquies reguen el centre del terme. El terme de Puigverd de Lleida, a la vall del riu la Femosa, ofereix el paisatge d'altiplans de secà típics de la Plana de Lleida combinats amb els bancals de regadiu.
Text: Ajuntament de Puigverd de Lleida
|