La Fia-Faia se celebra cada 24 de desembre, i es tracta d’un ritual en honor al solstici d’hivern. L’origen de la Fia-Faia és precristià, i podria estar relacionat amb els antics pobles que habitaven la regió i el seu culte a divinitats agràries.
Es creu que la Fia-Faia era un ritual per demanar al déu sol que no escurcés més els dies. Es desconeix l’inici exacte d’aquesta tradició, però se sap que va sobreviure a la romanització del territori que va ser molt fluixa als Pirineus, com també a la cristianització. Aquesta tradició ha acompanyat a la vila de Bagà des del seu naixement el 1.350.
Ja des del segle X, hi ha documents del monestir de Sant Llorenç prop Bagà que citen la tradició. La memòria popular li ha atribuït altres orígens, un d’ells és que, els senyors de Faia, que residien al castell amb el mateix nom, a uns tres quilòmetres de Bagà; baixaven cada Nadal a les celebracions que tenien lloc a la vila. La seva baixada al poble es feia amb les torxes.
Es creu que la baixada ja era anterior a l’existència dels senyors de la Faia, i aquests es van sumar al ritual, òbviament destacant com a personatges importants. Aquesta història va anar enfosquint l’origen ancestral de la festa, mentre que aquesta altra explicació anava guanyant força.
|