Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

L'Era de cal Cabré de Vinyols i els Arcs

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360ºEnrajolada, de planta gairebé circular, l'Era de cal Cabré és un testimoni excepcional del treball al camp. Fins fa relativament poques dècades i abans de la gran mecanització del camp català, els treballs relacionats amb el cultiu del cereals eren certament molt durs. Concretament a les eres es batien els cereals -i també els llegums- per separar els grans de la palla i el boll.

Aquí es portava a terme la darrera fase de la sega; es portavaven les garbes acabades de lligar i s'escampaven al terra. Amb l'ajuda dels animals de peu rodó -cavalls, mules o rucs- que arrossegaven el trill -una plataforma de fusta amb fulles metàl·liques o de pedra que tenien a la part de sota-, anaven donant voltes i voltes fins que es tallava poc a poc la palla que finalment es separava del gra de les espigues. 

Ja es podia procedir a ventar. En una banda quedava la palla i en l'altra el gra. Calia aleshores ensacar i fer el paller o portar la palla fins una pallissa propera.

Vinyols i els Arcs - Era de cal Cabrer (Foto: Ajuntament)
Vinyols i els Arcs - Era de cal Cabrer (Foto: Ajuntament)

Altres eres significatives de la població i de les quals en queda encara algun testimoni són l'Era de l'Estranger o l'Era de cal Malla.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vinyols i els Arcs - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web