Paviment del camí ral a Molins de Rei

Durant els treballs d’adequació i renovació del clavegueram del carrer del Molí amb l’encreuament amb el carrer de Rafael Casanova, el setembre del 2009, es va localitzar un mur que travessava perpendicularment el primer carrer. Com que es trobava en un espai susceptible de contenir més restes, un cop va ser valorat, l’arqueòleg territorial del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat va indicar la necessitat de documentar-lo i que una empresa especialitzada fes un seguiment arqueològic de les obres.

Aquesta intervenció, que va durar fins al gener de 2010, va fer aparèixer una de les troballes més importants per explicar la xarxa viària i urbana de la vila entre els segles XV i XIX. La part més antiga de les restes, ubicada a tres metres de fondària, conservava una pavimentació de còdols que es podria correspondre a un tram de l‘antic Camí Ral, que durant l’època medieval havia esdevingut l’eix principal de la població, s’estenia pel carrer de Baix i s’havia traçat seguint el recorregut de l’antiga Via Augusta romana.

En les excavacions es van trobar, al voltant d’aquesta via de comunicació, les restes de murs i estructures relacionades a tots dos costats de la via i es van poder testimoniar, amb l’estudi dels diferents estrats, els canvis desenvolupats durant segles en les edificacions llindants i en les tècniques de construcció, així com les nombroses reformes i treballs de manteniment d’aquesta via, que va mantenir sempre en el tram excavat la mateixa direcció, fets que refermen la importància cabdal d’aquest eix per al trànsit humà i de mercaderies.

Un cop les restes van quedar testimoniades, es van extreure fragments del paviment del segle XVII i materials ceràmics de diferents estrats, que es conserven al Museu Municipal; després, es van tornar a cobrir per ser preservades correctament.

Text: Ajuntament de Molins de Rei

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Molins de Rei - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web