 | Barcelona - Santa Creu d'Olorda (Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya. Fons Cuyà s) |
El camí antic de Santa Creu d’Olorda s’enfila fins a l’ermita seguint el recorregut que transcorre pel carrer del mateix nom i les masies de can Vilagut, can Ribes i can Portell. És un camí que tradicionalment han fet els molinencs, que han mantingut durant segles una relació molt estreta amb el nucli d’Olorda, amb qui han compartit esdeveniments històrics i desenvolupat xarxes econòmiques, administratives, jurisdiccionals, culturals, religioses, simbòliques, familiars i afectives. Uns sòlids lligams que han deixat una empremta inalienable en la nostra història local.
El puig d’Olorda (438 m) és la muntanya més alta de la riba esquerra del Llobregat. Les referències més antigues de l’ocupació d’aquest territori es remunten fins al neolític i en el cim es testimonia el jaciment d’un poblat ibèric del segle IV aC.
Les primeres referències documentals de Santa Creu d’Olorda que actualment pertany administrativament al districte de Sarrià-Sant Gervasi al municipi de Barcelona, són del segle X i el seu terme té els orígens en l’establiment de les divisions del segle XI, dins del terme de la qual va néixer la vila de Molins de Rei el 1190. La creació de la baronia de Molins de Rei sota el poder dels Requesens el 1430 suposarà el camí contrari i farà que Santa Creu d’Olorda passi a formar part del nostre municipi, fins que l’any 1820 es va tornar a convertir en un municipi independent.
L’any 1912, la manca de mitjans econòmics i la projecció de la carretera de Vallvidrera, en la qual el municipi havia de participar amb una forta despesa, van fer que la Junta Municipal decidís suspendre el municipi i el terme va quedar repartit, fins a l’actualitat, entre Sarrià, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei. Tot i aquests canvis jurídics, la vinculació entre Molins de Rei i la parròquia i el seu entorn, que va quedar annexionada a Sarrià, es va continuar mantenint, l’expressió més significativa de la qual es veia en els tradicionals Aplecs de Pasqua que s’hi van celebrar entre 1920 i 1976, quan aquest camí prenia tot el protagonisme. L’any 2014, l’Ajuntament de Molins de Rei va aprovar una moció per reclamar que Santa Creu d’Olorda tornés a formar part del municipi.
Text: Ajuntament de Molins de Rei
|