Museu Rocaguinarda de Terrissa dels Països Catalans a Oristà ***

El Museu de Terrissa Catalana, també denominat Museu Rocaguinarda, es troba ubicat a la rectoria de Sant Andreu d’Oristà, al darrere de l’església parroquial. Es tracta d’un petit museu amb una col·lecció d’unes 5.000 peces de terrissa d’utilitat i ceràmica dels Països Catalans que té la finalitat de mostrar i conservar aquesta tradició popular.

El museu està articulat en tres plantes i dividit en 7 sales on es mostren objectes d’un mateix origen territorial. Aquesta exposició permet seguir cronològicament la terrissa catalana des del segle IV fins al segle XX, destacant els objectes medievals. S’hi poden veure també eines de treball habituals d’un terrissaire.

Oristà - Museu de la Ceràmica (Foto https://turisme.llucanes.cat)
Oristà - Museu de la Ceràmica (Foto https://turisme.llucanes.cat)

Oristà - Museu de la Ceràmica (Foto https://turisme.llucanes.cat)
Oristà - Museu de la Ceràmica (Foto https://turisme.llucanes.cat)

La primera sala de la planta baixa és la de Piera i Esparreguera, la segona la de la Bisbal d’Empordà, la tercera la de Sant Julià, Breda i Cardedeu. A la quarta sala es mostren objectes, motlles i materials constructius procedents d’una teuleria que es desmuntà de Barcelona: La teuleria Grossa. A continuació hi ha la sala de les Illes Balears i Verdú amb alguns dels objectes més antics del museu corresponents a Eivissa com uns tupins fets servir en rituals funeraris de l’any 600 aC.

Al primer pis es troben peces del segle XIII, XIV i XV procedents del Museu de Ceràmica de Barcelona (cedides en dipòsit) amb objectes de cases de Barcelona i un important fons de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Al segon pis hi ha la sala de Castelló, València i Alacant amb objectes datats des del segle XII fins a l’actualitat; i la sala de Tarragona i la Franja de Ponent.

La tipologia de peces és molt variada des de càntirs a rajoles passant per gerros, morters, ampolles, tupins, bols, orinals, teules, fruiters, cassons, plats, porrons, canters d’oli, gerres d’olives, tombatruites, i un llarg etcètera.
 

 

Horaris

Per visites:
629 50 21 39
vicaria-general@bisbatvic.com
Horari d’obertura: dissabtes de 10.30 a 13.30h amb reserva prèvia
 

 

Població: Oristà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Oristà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web