Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert

Propera edició: 19/01/2019 a 21/01/2019
Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)
Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)


Pont de Suert, El - Sant Sebastià
La confraria de Sant Sebastià al Pont de Suert és la més antiga i popular. Creada el 1503 pel rector de Sirès després d’un brot epidèmic sorgit a la vila, la seva funció inicial era la d’enterrar els morts fins que la construcció d’un cementiri amb nínxols féu innecessària aquesta missió. Des d’aleshores els més de 400 confrares es reuneixen durant tres dies cada mes de gener en les festes de Sant Sebastià per celebrar una festa gastronòmica. Els confrares, la majoria caps de família del municipi, es congreguen per sopar el primer dia, fan junts els tres àpats del segon dia, per acabar amb l’esmorzar i el dinar de l’últim dia. És una festa que alutina el sentiment religiós amb la tradició i el gust per la tertúlia i la bona taula de la zona (degustació de girella, el corder, la carn d’olla, les sopes de pa, la vianda i el freginat).

Només els homes poden accedir a les menjades, encara que les dones són les encarregades de preparar-les. Les dones que s’escarreguen que tot surti bé són les esposes dels priors –responsables de la confraria- que es renoven cada any.

Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)
Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)


Les confraries tenen un caràcter profundament religiós i devocional al patró que les havia inspirat, partint d’un fet excepcional, com la fi d’una pesta o una altra calamitat. Recomanaven als seus membres unes normes de conducta: determinaven la prestació personal i gratuïta en favor dels confrares que estessin malalts, així com uns modestos ajuts; s’imposava una quota anual, destinada a les despeses de la diada que ocupava la celebració cada any d’una assemblea, que reunia gairebé la totalitat dels confrares.

Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)
Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)


En l’evolució d’aquesta confraria es distingeixen diverses etapes, la primera de les quals se situaria des de la fundació fins a la recopilació que es féu dels estatuts en el "Llibre Vell", al 1730. Però la Confraria de Sant Sebastià no es limità a les famílies de la vila, sinó que restà oberta a les altres cases de la comarca.

Els reglaments, recollits en els seus estatuts, mantenen l’esperit de devoció i culte a Sant Sebastià, de germanor entre els membres de l’associació, amb socors als més necessitats, vetlla dels malalts, assistència als enterraments i pagament de les quotes, en diners o prestacions, que disposin els òrgans de govern.

Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)
Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)


Hi havia diversos tipus de confrares, d’acord amb la següent classificació: de diner, d’ovella, de llenya, de blat i d’escot. Per la seva denominació, podem deduir la mena d’aportacions que aquests grups feien a la confraria. Els confrares "d’escot" eren els membres que assumien els possibles dèficits i participaven, en cas contrari, dels guanys si n’hi havia.

La Confraria de Sant Sebastià ha perdurat al llarg dels anys fins als nostres dies i s’ha consolidat com una de les tradicions més arrelades al Pont de Suert. Actualment, reuneix els dies 19, 20 i 21 de gener de cada any més de 400 caps de família per celebrar una festa religiosa i gastronòmica basada en àpats tradicionals (girella, sopes de pa, peus de corder, freginat, ...), que es manté de generació en generació.

Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)
Pont de Suert - Festa de Sant Sebastià (Foto: Ajuntament del Pont de Suert)


Cada any, aquest esdeveniment comença el dia 19 de gener, amb un sopar de vigília que se celebra a l’edifici de la confraria.

La festa continúa el dia 20, la diada de Sant Sebastià, que s’inicia amb un esmorzar a les 8.30 hores, en el què participen tots els confrares i que consta d’un menú format per plats de la cuina tradicional pontarrina: sopes de pa, potes de corder i girella. Seguidament, a les 11.30 hores, se celebra una missa i després es fa una processó amb la imatge de Sant Sebastià, que recorre tots els carrers del poble. A continuació, es fa el dinar per a tots els confrares i, a la nit, el sopar.

Les activitats dedicades al sant del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar i dinar, amb la peculiaritat que aquest dia en l’àpat del migdia es nomenen els nous priors. Els encarregats de nomenar-los són els quatre priors que han gestionat la confraria durant l’any i el mètode per fer-ho és mitjançant l’entrega d’una poma. El mateix dia se celebra una missa per recordar tots els confrares que han mort al llarg de l’any.







Població: El Pont de Suert

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida Diputació de Girona Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web