Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Alzina de mas de Borbó de l'Aleixar ***

Vora el Camí de Reus a Prades, poc abans d'arribar al Coll de la Batalla, i a un centenar de metres del Mas de Borbó  trobem l’alzina de Mas de Borbó, un arbre monumental (Quercus ilex subsp. ilex), amb una alçària d'11 metres, un gruix de la soca d’entre 6’5 i 7’5 metres de circumferència i un perímetre de brancatge d'un diàmetre d’uns 25 metres. Aquesta alzina és inclosa a la Llista d'arbres monumentals de Catalunya. Actualment es troba protegida per una tanca.

L'Aleixar - Alzina de mas de Borbó

L'any 2008, els remolins i regolfades d’un fortíssim vendaval  que va afectar especialment el Baix Camp, l'Alt Camp i la Conca de Barberà van provocar nombrosos desperfectes als boscos de la zona i concretament a l'alzina que es va veure afectada en algunes de les seves branques.

L'Aleixar - Alzina de mas de Borbó

Des d’antic l’alzina de Mas de Borbó ha estat un element admirat per totes aquelles persones que l’han contemplat, esdevenint molt popular al poble de l'Aleixar perquè era un dels llocs preferits per anar a fer-hi la típica berenada del Dijous Gras. La gent de Reus hi tenia tirada a anar-hi a fer dinades. La referència escrita més antiga podria remuntar-se a l’any 1733 quan en un cadastre s’esmenta com ”Alzina Grossa”.

L'Aleixar - Alzina de mas de Borbó

R. Llach l’any 1920 escrivia al Semanario Católico de Reus, referint-se a l’alzina: "... puig tothom l'ha conservada / no feu mai l'exzegallada / de tallar-la, qu'és l'aimada / de moltes generacions / i escrits porta en el fullatje / esculpits en el brancatje / que teixeix en vert ropatje / nostres futurs i tradicions...".

L'Aleixar - Alzina de mas de Borbó

El Mas de Borbó, amb diferents restauracions i adequacions, és un exemple de masia gran, de planta rectangular amb façanes arrebossades i obra de paredat amb reforços de maó, teulada a dues vessants i amb capella pròpia dedicada a Sant Antoni de Pàdua, amb porta d’arc apuntat , una petita espadanya i amb boles esfèriques a les cantonades de la coberta a doble vessant. El conjunt destaca pel color blanc general, ressaltat per línies horitzontals de rajoles de colors verd i blau. A una façana lateral hi ha una gran balconada amb balustrada i, sota la coberta, golfes amb arcs rodons correguts.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
L�Aleixar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web