Fira de l'Oli -La Primera premsada. Oli, art i gastronomia- de la Granadella

Propera edició: 28/10/2023 a 29/10/2023
La Granadella - Fira de l'Oli -La Primera premsada. Oli, art i gastronomia-


Del dissabte 29 d’octubre al diumenge 30 d’octubre la Granadella celebrarà la vuitena edició de la Fira de l’Oli “La Primera premsada. Oli, art i gastronomia”. Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya. 
 
La inauguració d’aquesta edició anirà a càrrec de Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat de Catalunya, que estarà acompanyat d’Atzara Noguera, alcaldessa de la Granadella i Ramon Barrull, president de la Cooperativa de la Granadella.
 
Jornada tècnica sobre oloeturisme regeneratiu
Diumenge al matí, després de la presentació i l’apadrinament de l’oli nou, la jornada tècnica d’aquesta edició, que porta per títol: “Oleoturisme regeneratiu. Experiències, noves tendències i pautes de consum”, començarà amb l’explicació de les característiques organolèptiques de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2022-2023, que anirà a càrrec de la Cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, la Sra. Àngels Calvo.
 
A continuació, representants de l’entitat conservacionista Tenca explicaran el projecte que estan desenvolupant a les Garrigues Altes: “Olivar tradicional i biodiversitat”.
 
Per acabar, el director de la consultora turística TourisLab David Esteller, realitzarà la ponència, amb posterior debat: “Cap a un oleoturisme regeneratiu. Noves tendències i pautes de consum”. El turisme regeneratiu és un model turístic enfocat a generar valor en el benestar de la comunitat: societat, medi ambient i negoci.  La sessió va adreçada a productors, empresaris turístics, etc. i té per objectiu facilitar la reflexió, inspirar i aprendre sobre les noves tendències, experiències i pautes de consum en l’oleoturisme regeneratiu.
 
La jornada és gratuïta i cal realitzar inscripció prèvia a través del web de Ruralcat.
 
Apadrinament de l’oli nou
Diumenge al matí, en el marc de la jornada tècnica, es realitzarà l’apadrinament de l’oli nou, que anirà a càrrec de la periodista de TV3 i Catalunya Ràdio, Roser Perera. 
 
Roser Perera, va nàixer a Arbeca (Les Garrigues) i és periodista. Va començar la seva carrera professional al diari Segre de Lleida. Ha estat corresponsal a Lleida del diari Avui i ha fet col·laboracions a El Periódico, El País, Europa Press, La Mañana i les revistes Som Garrigues, La terra i Ara Lleida. Des del 1.990 treballa a Catalunya Ràdio, primer com a redactora i després com a delegada de Catalunya Ràdio Lleida, l'alt Pirineu i Val d'Aran durant 10 anys.  L'estiu de  2017 va ser coordinadora de "El matí de Catalunya Ràdio. Ara a TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid, com a redactora de tribunals. 
 
Premi “Primera Premsada 2022” 
La festa servirà també per entregar, com cada any, un reconeixement a una persona o entitat que ha destacat en l’àmbit de la cultura de l’oli. El premi “Primera Premsada” d’aquest any recaurà en el l’entitat conservacionista Trenca, que impulsa el projecte: “Olivar de muntanya i biodiversitat”.
 
L’associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre. Es va constituir l’any 1998. “Olivar de muntanya i biodiversitat”, és un projecte iniciat l’any 2010 a les Garrigues Altes que vol demostrar que es pot realitzar una activitat econòmica amb productes ecològics no només amb el valor que comporten per a la salut humana, sinó també amb un altre valor afegit: la preservació del patrimoni agrari, paisatgístic, natural i cultural. A les finques hi produeix l’oli ecològic “”, els beneficis de la venda del qual es destinen a l’ampliació de terrenys de custòdia i a actuacions ambientals i de recuperació de les finques.
 
Noves activitats artístiques
Aquesta edició es renoven les activitats artístiques: 
Dissabte al matí al Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya hi haurà un taller de ceràmica amb motius vinculats a la cultura de l’oli càrrec d’Anca Ion, premiada a Oliverart 2022. 
 
Diumenge al matí, davant del Museu de l’oli, es realitzarà una activitat participativa amb motius de la cultura de l’oli, també hi haurà un vermut musical i tast d’olives arbequines, amb el grup Vi blanc.
 
Altres activitats, dissabte
Dissabte a la tarda, al Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya, hi haurà la presentació de la revista SomRurals, la nova publicació de l'entitat editora de SomGarrigues, a càrrec de Francesc Florensa i Xavier Franch, coordinador i periodista del mitjà respectivament.
 
Altres activitats, diumenge
Es realitzarà la 5a caminada entre oliveres “La primera premsada”, organitzada Club Excursionista Garrigues Altes.

Durant tot el matí de diumenge hi haurà portes obertes a l’alberg de municipal “Garrigues Altes” de temporers i joventut, ubicat a la Plaça de les Escoles.
 
Es podrà veure en funcionament l’antic molí d’oli de la cooperativa amb entrada lliure ubicat al Museu de l’oli de Catalunya. Per motius d’aforament es formaran grups per ordre d’arribada.
 
Es recupera l’esmorzar de brasa amb l’oli nou a la Plaça de les escoles i el dinar “Oleum 22-23” al Centre 1 d’octubre.
 
Davant del Museu de l’oli hi haurà una Fira de productes de proximitat.

 

Centre informacio 1

Població: La Granadella

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Granadella - Ajuntament
On Menjar i On dormir a La Granadella
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web