Concurs de Colles Sardanistes d'Òdena

Propera edició: 01/05/2025
L’organització d’actes sardanistes a Òdena es remunta a inicis del segle XX, inclosos dins dels actes de la Festa Major o de la Fira de Sant Sebastià. Les primeres referències escrites es remunten a 1931 quan a la societat "Unión Agrícola" va actuar la cobla "Art Català" i el mateix any al "Centre Fraternal i Instructiu", "La Principal de Granollers".

Òdena - Concurs de Colles Sardanistes
Òdena - Concurs de Colles Sardanistes


L’1 de maig de 1972 es va celebrar per primera vegada a la Plaça Major, el Concurs de Colles Sardanistes d’Òdena, puntuable aleshores per a l’11è Campionat de la Catalunya Central. Per a molts odenencs a partir d’aquell moment la Plaça Major fou sinònim de sardanes. Qui no recorda la plaça plena de llum i color, on el so de la cobla i el xiuxiueix dels espectadors concentrats a les escales i baranes es barrejaven amb les indicacions dels caps de colla. Qui no recorda els colors dels vestuaris de les colles, les senyeres que onejaven arreu sempre sota un sol de justícia, els esforçats dansaires que intentaven mantenir la rotllana superant els desnivells de la plaça... o aquell intrèpit vailet que enmig del laberint de rotllanes, donant un cop aquí i un altre més enllà, arribava finalment a la font per emparrar-se amb una agilitat envejable per veure el panoràmica des de més amunt, tot convidant als companys a seguir la seva proesa...

Òdena - Concurs de Colles Sardanistes
Òdena - Concurs de Colles Sardanistes


L’any 1984, en el decurs del tretzè concurs es presentaren les primeres colles sardanistes de la població, "Joves Odenencs" i "Petits Odenencs", després de diversos anys en què els joves sardanistes locals participaven en colles forànies. El 1985 es va presentar la colla "Esclat Odenenc"; a partir d’aquell mateix anys l’escenari del concurs es va traslladar des de la Plaça Major al pati de l’escola CEIP Castell d’Òdena. Finalment l’any 1988 es va presentar una quarta colla local, "Llavor odenenca". En l’actualitat la vitalitat i el futur del concurs està plenament assegurada i les successives edicions es celebren de forma ininterrompuda, organitzades per antics membres de les colles sardanistes d’Òdena.

Òdena - Concurs de Colles Sardanistes
Òdena - Concurs de Colles Sardanistes


El concurs d’Òdena ha estat l’escenari de moments molt emotius com la presentació de diverses sardanes dedicades a la localitat com "Òdena Sardanista" de Gil Membrado o "XXV del XX" de Carles Casanova. El concurs d’Òdena ha estat en deifinitiva el lloc on per primera vegada molts joves han sentit el so de la tenora i han viscut en primera persona com una dansa ens identifica com a poble.

Òdena - Concurs de Colles Sardanistes
 
Horari: A les 12 del migdia
Entrada: Gratuïta
Des de quan
Des de 1972

Centre informacio 1

Població: Òdena

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Òdena - Ajuntament
On Menjar a Òdena (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web