Festa dels Traginers a Balsareny

Propera edició: 20/02/2025 a 23/02/2025

La Festa dels Traginers, que se celebra el diumenge abans de Carnaval i hi congrega una gran gernació de persones, està considerada com una de les festes tradicionals de Catalunya, tant pel tipisme que l’envolta com pel caràcter popular de tots els actes que se celebren amb motiu d’aquesta. Al principi hom ho feia el dia de Sant Antoni Abat, patró gremial de traginers, carreters. A finals del segle passat, cap el 1897, la festa adquireix algunes de les característiques que han perdurat fins avui: la desfilada de cavalleries, la benedicció dels animals a la plaça de l’església i ballades populars a la tarda.

Balsareny - Festa dels Traginers (Foto: Ajuntament de Balsareny)
Balsareny - Festa dels Traginers (Foto: Ajuntament de Balsareny)
Balsareny - Festa dels Traginers

L’any 1942 es comencen a celebrar les curses de cavalls, mules, ases a la carretera comarcal que travessa Balsareny i uneix Manresa amb Berga.

L’any 1964 es va traslladar la cursa al camí del castell pels problemes que provocava el trànsit de la carretera. L’anomenada que va aconseguir la festa va fer que fos declarada d’interès turístic nacional l’any 1970, i Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 1999.
Balsareny - Festa dels Traginers (Foto: Ajuntament de Balsareny)

Als actes tradicionals de la Festa, s’hi han afegit altres activitats que hi donen animació, com ara la Torrada del Traginer, el Rebost del Traginer, Cercavila, Elaboració artesana del porc , Concurs de fotografia, Mercat del Traginer. A més d’això, l’interès per aconseguir els guarniments genuïns per als animals que han de participar a la cavalcada, ha fet que s’hi realitzi una important tasta etnològica de recuperació de tots els antics estris i arreu del bestiar de bast.
Balsareny - Festa dels Traginers
Balsareny - Festa dels Traginers

La Festa dels Traginers és una festa popular que ha fet famós el nom de Balsareny arreu de Catalunya.

La Festa dels Traginers és possible gràcies a la col·laboració i cooperació conjunta de tot un seguit d’entitats, grups locals i persones que, desinteressadament i aglutinats per la Comissió Festa dels Traginers, juntament amb l’Ajuntament de Balsareny s’encarreguen d’organitzar i fer tot el muntatge infrastructural de la Festa. Representa l’exponent més significatiu quan a col·laboració Ajuntament-entitats, amb consonància amb la línia seguida per la regidoria de cultura, sense la qual seria del tot inviable la celebració de la Festa.

PER A MÉS INFORMACIÓ (ENLLAÇ)

Balsareny - Festa dels Traginers
Balsareny - Festa dels Traginers

Balsareny - Festa dels Traginers
Balsareny - Festa dels Traginers
Balsareny - Festa dels Traginers

Horari: De les 8 del matí a les 6 de la tarda
Espectacles

TORRADA DEL TRAGINER:
Els actes de la Festa comencen de bon matí, els visitants poden aturar-se a qualsevol de les fogueres per tal de fer un bon esmorzar a base de llesques de pa torrat amb all, acompanyat de botifarres elaborades artesanalment dins el mateix àmbit de la torrada.

FERRADA I ESQUILADA:
Al costat mateix de la torrada es fa una interessant exhibició de com, encara avui, s’esquila i es ferra el bestiar.

MERCAT DEL TRAGINER:
Exposició i venda de productes artesans relacionats amb el món del Traginer (un cisteller, un espardenyer, un fuster ...)

REBOST DEL TRAGINER:
Curiosa tómbola-museu on s’exhibeixen diferents eines i utillatges de la Catalunya rural dels nostres avantpassats.

Balsareny - Festa dels Traginers
Balsareny - Festa dels Traginers

TAVERNA DEL TRAGINER:
Bar ambientat a l’època del Traginer, on es podran degustar begudes tant típiques com la barreja.

EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIA:
Els afeccionats poden participar en el Concurs Nacional de fotografia que, amb motiu de la Diada, es convoca anualment, i visitar-ne l’exposició, autèntica història gràfica de la festa.

EXHIBICIONS MUSICALS:
Després de la torrada i tot esperant l’arribada de la cavalcada, hi haurà grups musicals animant l’àmbit de la Diada.

CAVALCADA:
La Cavalcada és l’eix històric de la festa. Es tracta d’una llarga desfilada de traginers pels carrers de Balsareny on podem veure com es feia el transport de tota mena de mercaderies. Cada article tenia un bast específic. Gràcies a una llarga tasca de recerca, tots els guarniments i arreus són rigorosament autèntics, veritables peces de museu.

CURSES AL CASTELL:
A la tarda, havent dinat, té lloc la cursa de cavalls, mules i ases, de gran espectacularitat a causa dels revolts del camí i la forta pujada.
Balsareny - Festa dels Traginers
Balsareny - Festa dels Traginers

Des de quan
Des de temps immemorial

Centre informacio 1

Població: Balsareny

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Balsareny - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web