Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons d'Òdena

Propera edició: 19/01/2020
Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons


A l’entorn de la capella de Sant Sebastià, en un dels extrems del terme d’Òdena va sorgir la Fira d’Òdena, celebrada el dia de la seva festivitat, el 20 de gener. Era una barreja de festa popular, un petit mercat ramader i una celebració religiosa. Els pagesos del terme es barrejaven amb els mercaders, fusters, cistellers, cordoners, calderers, agroguers, argenters, escrivans, advocats, metges, teixidors de cotó i lli, serrallers, armers, paraires, fabricants d’aiguardent, esquiladors, criats, sacerdots, ferrers, sastres, sombrerers, cerers, boters, espardenyers, perpunters i d’altres menestrals de la contrada.

Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons


Fins a final del segle XIX la Fira d’Òdena es va continuar celebrant a l’entorn de la capella homònima, fins que el 21 de desembre de 1879, l’Ajuntament d’Òdena, presidit per l’alcalde, Mariano Carner, propietari de can Mercader de Brines, aprovà el canvi de situació. El 29 del mateix mes la reconeguda impremta Abadal va editar un pòster, del qual encara es conserva algun exemplar, que va anunciar públicament aquest acord municipal. Així, a partir del gener de 1880 la Fira es va celebrar al poble, a la Plaça de la Constitució, plaça situada dins del recinte del castell d’Òdena, davant mateix de la desapareguda església parroquial de Sant Pere Apòstol. Uns anys després es va traslladar, a l’igual que la població, a la zona més planera, al carrer Nou i a l’era de cal Cargol. Encara es jugava a bitlles, a tirar la barra, a naips, a tirar el dard, al trinquet, tot barrejat amb el garbuix de les parades de dolços i de torrons que donaven a la fira un aspecte força particular.

Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons


Després d’uns anys de decadència, en els quals únicament es celebrava l’ofici religiós i el tradicional ball, l’any 1984, sota la iniciativa d’una jove comissió de festes, la Fira d’Òdena va passar a denominar-se Fira dels Torrons, recordant com antigament els firaires aprofitaven la diada per vendre els torrons que els havien sobrat de Nadal. Dins la programació va tenir especial protagonisme la matança del porc. Entre 2013 i 2015 la fira es va especialitzar com a ecofira.

A partir de l’edició de 2016 s’ha retornat als orígens: la Fira dels Torrons, la fira de Sant Sebastià a Òdena. És una fira de regust tradicional que recorda les antigues fires de poble on hi ha una mostra d’artesans torronaires, jocs populars i tradicionals de fira (joc del conill, carreres de sacs, estirar la corda, joc de la granota, “el barquillero”, cavallitos d’època...), l’esmorzar amb el porc com a protagonista, mostra de productes artesans locals...

Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons

Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons

Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons

Òdena - Fira de Sant Sebastià, la Fira dels Torrons 
Des de quan
Des de temps immemorials
 

Centre informacio 1

Centre informacio 2

Diputació

Població: Òdena

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Òdena - Ajuntament
On Menjar
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web