El Xató és el plat principal del Carnaval i neix lligat al món del vi. La cerimònia d'aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l'aixetó- que permetia treure'n el vi. Era l'inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d'un àpat. Aquest àpat estava format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès, acompanyats amb unes fulles de la verdura del temps del fred; l'escarola i unes olives, tot plegat enriquit amb una salsa, feta amb tècniques de clares connotacions àrabs, i amb diversos graus de sofisticació, era d'ús comú entre la pagesia. Vet aquí un plat què, a l'hora de batejar-lo, tenia el nom predestinat. Si “aixetonaven”, doncs Xató. És de justícia doncs, que una ciutat retorni als seus orígens, reprengui la tradició i la faci festa per donar-la a conèixer a la resta dels mortals.
|