Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Jaciment ibèric del Tossal de les Tenalles a Sidamon

Sidamon - Jaciment ibèric del Tossal de les Tenalles

A finals del segle XIX les labors de conreu van fer aparèixer abundants materials arqueològics: parets, molins i sobretot ceràmiques. L'escampadissa d'una gran quantitat de fragments ceràmics, popularment coneguts com a tenalles, van determinar el nom de l'indret, Tossal de les Tenalles, arraconant l'antic nom de Tossal Rodó. A més, des d'aquell moment el tossal va esdevenir una font de materials per a les construccions que es feien a Sidamon.

El Tossal de les Tenalles és un jaciment ibèric que es troba al municipi de Sidamon. Les primeres ocupacions d'aquest poblat estan datades de l'Edat del Bronze final (segles IX-VIII aC), i va estar habitat ininterrompudament fins al segle II aC, poc després de la Segona Guerra Púnica. Sobre dels nivells de del Bronze final aparegué una estratigrafia atribuïble a la cultura dels Camps d'Urnes de la primera edat del Ferro, a la qual pertany, també, una habitació quadrangular localitzada al centre de l'àrea d'excavació, moment al que podria correspondre la construcció de la cisterna, que entre la segona meitat del segle VII i primera meitat del segle VI aC va patir una sèrie de modificacions que van canviar-ne la fisonomia. Al voltant d’aquest segle VI aC (ibèric antic) es va produir l'amortització definitiva de la cisterna i també es produí una evolució dels àmbits que l’envolten, amb una nova pavimentació.

Però el moment més representatiu del poblat del Tossal de les Tenalles és el període Ibèric ple (segles IV-II aC), període en que es va produir una remodelació profunda del sector de la cisterna, amb la desaparició de les estructures anteriors i l'aixecament de noves. La intensitat d'ocupació d'aquesta fase queda reflectida en les abundoses troballes de material moble que van ser, sovint, objecte d'atenció per part de la historiografia. Algunes de les estructures excavades en 1915 van ser interpretades com a habitacions, i altres com a petits graners. La tècnica constructiva comprenia mur aixecats completament amb pedra escairada i altres on aquesta última només formava el sòcol de murs de tàpia; puntualment, es van observar revestiments interiors de guix.

Durant la primavera i l'estiu de 1915 es va dur a terme la primera campanya d'excavacions al jaciment. Els treballs d'excavació van quedar aturats fins que al 1970 es van produir una sèrie d'excavacions incontrolades per part d'aficionats. Els anys 1978-1981 es va dur a terme la recollida del material moble procedent dels munts de terra d'aquelles excavacions. L'any 1982 es va procedir a l'obertura d'una primera cala estratigràfica i a partir d'aquest moment, les campanyes anuals d'excavació van tenir un ritme força constant fins a l'any 1989, documentant les estructures que formaven el poblat, entre les quals destaca una gran cisterna oval, retallada a la roca i folrada en pedra, i es va establir una evolució de l'assentament des del punt de vista estructural.

L'any 2017 es va crear l'associació Els Amics del Tossal de les Tenalles, per donar a conèixer el jaciment entre els veïns de Sidamon i promoure'n la recerca arqueològica i divulgar els seus resultats, dirigida pel Dr. Ignasi Garcés (UB). Anualment, des del 2018 se celebra la Jornada dels Amics del Tossal de les Tenalles, amb diverses xerrades i tallers divulgatius i s’ha incentivat la recollida de materials donats pels veïns, creant una petita exposició permanent de ceràmica, materials lítics, fotografies i dibuixos, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Sidamon.

 

Curiositats

Sidamon - Kalathos (Foto: Museu de Lleida)
Sidamon - Kalathos (Foto: Museu de Lleida)
Sidamon - Kalathos (Foto: Museu de Lleida)
Sidamon - Kalathos (Foto: Museu de Lleida)

D’entre els materials exhumats les ceràmiques de vernís negre, les ibèriques pintades i les de vernís roig ilerget ocupen un lloc molt destacat en el món de la cultura ibèrica. El volum II del Corpus Vasorum és gairebé íntegrament dedicat als materials del Tossal de les Tenalles. El Tossal de les Tenalles és un dels jaciments referents per l'estudi dels ilergets, i dels que ha aportat major quantitat i varietat de materials arqueològics.

Població: Sidamon

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sidamon - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web