Carnaval a Vilanova i la Geltrú

Propera edició: 27/02/2025 a 05/03/2025

Vilanova i la Geltrú - Carnaval


Carnaval de Vilanova i la Geltrú , festa amb més de 250 anys d’existència ha estat declarada per la Generalitat de Catalunya com d’Interès Nacional.

"El 3 de febrer de 1937, una ordre datada a Burgos prohibia el Carnaval en tot el territori que controlaven les tropes franquistes. L’any 1939 aquesta ordre es faria extensiva a tot l’Estat Espanyol amb el triomf de les forces faccioses del general Franco.

Però no a tot arreu van fer cas d’aquesta ordre , tal com feren els gals d’Asterix a la seva petita població d’Armòrica, algunes ciutats es resistiren a l’estúpida ordre dictada pels feixistes, refractaris a tot el que pugui representar motiu de tolerància entre els homes i bon humor i enemics de tota mena de llibertats.

Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)
Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)
Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)
Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)

La població de Vilanova i la Geltrú no va fer cas a aquesta ordre i va seguir celebrant el Carnaval, discretament, però obertament. De primer van recomençar els balls de màscares a les societats recratives i culturals, per, a la dècada dels cinquanta, acabar sortint al carrer amb la cara tapada el Dissabte de Mascarots. Durant aquells anys, les dècades dels cinquanta, seixanta i setanta, el Carnaval de Vilanova va esdevenir el Carnaval de Catalunya i la mena de festa que era el Carnaval i de la manera de celebrar-la que tenien els vilanovins van aprendre molts catalans i catalanes, i també grups escènics com ara els Comediants, que van passar per aquells Dissabtes de Mascarots més de quatre i cinc anys seguits, i els primers membres de la Fura dels Baus. No direm que Vilanova fos l’única població del Principat on se celebrés aquesta festa, altres poblacions també van seguir celebrant-la malgrat la prohibició, algunes passant les festes a la Primavera, altres canviant-li el nom ¾cosa que durant un temps també va fer-se a la nostra ciutat, el Carnaval passà a denominar-se Festes d’Hivern (Fiestas de Invierno)¾, però la diferencia entre el carnaval vilanoví i el de la majoria d’aquestes altres poblacions estava (i encara segueix estant-ho avui) en que Vilanova continuava celebrant la festa seguint el calendari tradicional dels actes carnavalescos, que d’any en any augmentava de dies.

Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)
Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)
Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)
Vilanova i la Geltrú - Carnaval (Foto: carnavaldevilanova.cat)


Ja a la dècada dels seixanta Vilanova obria el Carnaval el Dijous Gras , amb la Xatonada. Avui aquesta data d’inici del Carnaval ha esdevingut comuna a tot Catalunya, però durant els llargs anys de prohibició franquista el Dijous Gras no era res més que un altre dia de la setmana). El Dijous Gras se celebrava (i se celebra encara) amb un sopar en l’àmbit familiar, que avui s’ha estès als grups d’amics, que com el seu nom indica era l’idoni per seguir tot el ritual de la Xatonadal: primer plat de xató, segon plat de truites, i finalitzar-ho amb l’empastifada de la merenga. Posteriorment aquest sopar del Dijous Gras, que els vilanovins van saber conservar i divulgar, ha passat a l’esfera pública, la menja s’ha popularitzat i avui constitueix un senyal d’identitat de la ciutat, i de tota la comarca. Després de la Xatonada arribava, el dissabte, la Nit de Mascarots, nit dedicada al joc de l’equívoc i la mistificació de rols personals, un rol en el qual excel·leixen les persones que un menys espera.

A partir de finals dels cinquanta ja van celebrar-se les Comparses (les guerres de caramels), i el Dimecres de Cendra, darrer dia del Carnaval, se celebrava l’Enterrament de la Sardina amb un animat ball de disfresses i posterior lectura del Testament de Carnestoltes, al teatre de la Confraria de Pescadors. Cap a la dècada dels setanta aquells tres actes del Carnaval a la ciutat, van anar creixent i omplint el calendari: El Ball de Mantons el dissabte abans del Dijous Gras, assaigs de rues i cavalcades, balls i més balls de Carnaval a les Societats... Per fi, l’any 1976, uns mesos després de la mort del dictador, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú va reeixir amb tot el seu esplendor amb la celebració de l’Arrivo, l’arribada del Rei Carnestoltes i la lectura del Sermó públic, satíric i fins hi tot procàç, però sense censura de capa mena, a la Plaça de la Vila. Encara després s’hi afegí la Comparsa del Vidalot, el Dimarts de Carnaval, el Moixó Foguer, els actes esportius de conya, i mil altres activitats carnavaleres condimentades amb l’afilat humor, que molts anys d’experiència carnavalesca ha proporcionat als vilanovins i vilanovines", així ens descriu aquesta magnífica festa des de www.vilanova.cat/carnaval , adreça que recomanem per ampliar informació sobre programació i continguts.

Per a més informació (enllaç)

 

Espectacles

Dijous Gras: "És el dia de la Ruta de la Merenga. Tots els nens i nenes de la ciutat surten al carrer al llarg de la tarda d’aquest dijous improvisant aferrissades guerres amb aquests dolços. A la nit, totes les entitats es reuneixen per menjar la Xatonada. L’àpat finalitza amb la merenga, la qual normalment no es pot menjar perquè el veí s’encarrega d’encastar-te-la a la cara tot rient."

Divendres:
"Una de les entitats de la Federació és responsable cada any, d’organitzar el seguici del Rei, així com d’escriure i fer pronunciar per SA Majestat l’esperat i temut sermó. La resta de les entitats, participen a l’Arrivo (paraula d’origen venecià que palesa una altra de les influències del nostre Carnaval) presentant disfresses en grup que satiritzen també persones o fets esdevinguts des de l’anterior visita del Rei."

Dissabte:
"Al matí, algunes entitats organitzen, d’una manera lliure i agradablement anàrquica, paròdies d’actes esportius ocupant diversos punts del centre de la ciutat. A la tarda, arriba Sa Majestat El Caramel, rei dels nens i nenes. Cap al vespre, surt el Moixó Foguer, home nu emplomat, que s’amaga dins una caixa decorada, apareixent i escampant les seves plomes quan menys s’espera. A la Nit dels Mascarots, les disfresses apareixen al centre de la ciutat d’una manera més individual."

Diumenge:
"Les Comparses possiblement siguin l’acte més multitudinari tant pel que fa a la participació com a la presència de públic. Les parelles inscrites s’estructuren en un centenar de banderes infantils, juvenils i adultes, acompanyades cadascuna d’elles per una formació musical que interpreten, sobretot, el Turuta, marxa que en el temps ha esdevingut un himne tàcit i inamovible d’aquesta data. Cada entitat presenta en els seus comparsers un uniforme diferent: els homes duen armilles, americanes, camises, mocadors... diferents; les dones duen vestit i mantó de Manila, guarnint el seu cap amb un o dos clavells. La desfilada de les comparses per tota la ciutat culmina en diverses concentracions-batalles de caramels, projectils autoritzats i insubstituïbles durant aquest dia, a la plaça de la Vila. A les 7 de la tarda, es ballen a la plaça de les Cols les Danses de Vilanova i els Balls Vuitcentistes, presentant aquests la particularitat que cada home és flanquejat per dues dones."

Dilluns:
"A la tarda els nens i nenes es concentren per rebre el Vidalet, representació infantil del Vidalot que sortirà l’endemà per als grans."

Dimarts:
"Les entitats surten al carrer darrere les seves banderes o penons del Vidalot, portades per aquest personatge. Els comparsers del Vidalot duen espolsadors o picamatalassos alhora que, en aquesta ocasió, llencen a qui s’ho miren ordi i moresc."

Dimecres:
"Un local de la ciutat acull la Casa Mortuòria del Rei. Tot seguit, les despulles de Sa Majestat surten en comitiva fins a la plaça de la Vila, on el seu Notari llegeix el testament de comiat."
 
Des de quan
Referències des de finals del segle XVII, amb una gran revitalització a partir de 1937

Centre informacio 2

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web