La fàbrica de ciment Portland del Ebro, SA d'Almatret, construïda arran del riu Ebre, al pantà de Riba-roja, es va començar a construir-se el 1947 per empresaris afins al règim franquista. La cara més visible era la vicepresidenta, Carmen Biada Juncaella, casada amb un membre de la família Vidal-Quadras, també participant del projecte igual que el seu germà. L’empresa va estar operativa durant vint anys, temps durant el qual van arribar a construir dues fàbriques, van ampliar capital a través de participacions, van contractar desenes de treballadors, van mobilitzar enginyers i directius que vivien amb les seus famílies als xalets construïts a la vora i van liquidar l’empresa sense haver produït ni un sol sac de ciment.
|
Feliu Izard, enginyer de Lleida que fa molts anys que estudia el desenvolupament industrial a les terres de Ponent durant el segle XX. Diu: “Revisant el BOE i les moltes notícies que van sortir durant aquells anys de Portland del Ebro a la premsa espanyola se’m fa difícil entendre on era el negoci, com se suposa que funcionava l’engany. Aquí van invertir molts milions de pessetes: van fer una primera fàbrica a peu de riu amb maquinària danesa i el projecte del pantà se la va menjar abans de funcionar. Aleshores van fer-ne una de nova encara més gran i moderna amb tecnologia francesa. Sí que van ampliar capital a base de vendre milers de participacions a tot Espanya, però és innegable que aquí continuaven invertint molts diners”
|
Al llarg dels anys, s'havia refinançat a través de campanyes de venda de participacions de cinc-centes pessetes a petits inversors de tot Espanya, que van perdre tots els diners que hi havien posat. El 14 de desembre de 1966 es va celebrar a Barcelona la darrera junta d'accionistes de Portland del Ebro SA per a dissoldre l'empresa.
|