Carnaval a Solsona

Propera edició: 11/02/2018

Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)
Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)


El Carnaval de Solsona és una festa declarada d’interès nacional. És un carnaval diferent, singular i amb personalitat. La família dels Gegants Bojos balla al so del Bufi, l’himne del Carnaval) repartint “llenya” amb els seus braços de roba a qualsevol que es despisti i no s’ajupi.I si els gegants bojos són part imprescindible del carnaval solsoní, també ho són el ruc (que es penja el dissabte), el mata-rucs d’honor i el Carnestoltes són els protagonistes de la festa. Un altra característica del Carnaval de Solsona és que no hi ha disfresses sinó que totes les comparses porten unes bates de colors, les quals les diferencien unes de les altres.

Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)
Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)


Des del web www.solsonaturisme.com podem fer-nos una primera idea d’aquest carnaval tant especial, tant propi de la Catalunya interior: “Els solsonins es consagren a la festa que serveix de preludi a la Quaresma i que s’allarga fins al Dimecres de Cendra.

El Sopar Gras és un opulent sopar per a bons comensals que inicia la cursa carnavalesca el dijous. Aquesta entaulada conjunta, anomenada també sopar de músics, es complaeta seguidament amb el recital de música sorda. Qualsevol element sonor, instruments musicals a part, com ara cassoles, tapadores i altres estris, serveixen per fer el màxim aldarull pels carrers.

El divendres la festa continua amb la Cursa de Boits, uns enginys difícilment definibles, consisteixen, bàsicament, en una fusta amb rodes que es converteix en un aparell mòbil. En acabar, el ball de la patacada omple la plaça Major.

Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)
Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)


I que seria el Carnaval de Solsona sense la Penjada del Ruc. Entre les moltes llegendes que envolten la tradició d’enlairar un ruc de cartró pedra fins a dalt de tot del campanar, destaca la següent: un bon dia els solsonins observaren com unes curioses herbes creixien a dalt de tot del sacre edifici. Mancats de grues i elements similars, la seva idea fou penjar un burro pel coll a fi que, un cop a dalt de tot, es mengés ell solet les herbes. Evidentment, al final del trajecte el burro va arribar escanyat.

L’acte, dels més coneguts del Carnaval solsoní, es celebra cada any dissabte, juntament amb el Mercat del Carnaval, una paròdia dels mercats tradicionals.

El Diumenge de Carnaval ben d’hora, cap a les nou del matí, la població es desperta sobtada pel so de la tronada pirotècnica que omple de soroll carrers i places. En mig de petards i coets, els matiners acudeixen al repartiment comunitari de la popular sopa escaldada. Tothom qui vol rep la seva ració de sopa calenta abans de començar el ball anomenat dels escaldats”.

Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)
Solsona - Carnaval (Foto: Ajuntament de Solsona)


“El nostre Carnaval és diferent, singular i genuí. És una festa de transgressió, de mofa, de comparses, de diversió, de riure, de crítica, de moscatell, de dormir poc, de carrer, de constipats, de tots...” així es defineix el Carnaval de Solsona des de www.carnavalsolsona.com , lloc que us recomanem per ampliar informació dels actes i activitats més destacades.

 

Centre informacio 1

Població: Solsona

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Indica el teu correu electrònic i t?enviarem les novetats sobre les fires, festes i mercats de Catalunya.

Correu electrònic
Donar-me de baixa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Solsona - Ajuntament
Diputació de Lleida Diputació de Girona Diputació de Barcelona 
festacatalunya · Tel. 938046359 · Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web