La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Castell de Sant Martí de Centelles ***

El Castell de Sant Martí, de Centelles o de Sant Esteve és un dels exemples més importants de fortificació medieval i moderna del nostre país. El Castell de Centelles, a 855 metres d’alçada, en un turó anomenat "agulla de Sant Martí", té una planta irregular, adaptada al terreny, de forma triangular, amb un recinte sobirà, que s’alça al centre del recinte[

Malgrat que la major part de l'estructura que es conserva és dels segles XV i XVI, el castell ja existia, amb el nom de castell de Sant Esteve, l'any 898, quan s’esmenta en l’acta de consagració de l’església de Sant Martí de Congost o d’Aiguafreda, feta pel bisbe de Vic, Gotmar. Originàriament, doncs, va ser un castell fronterer, el domini del qual pertanyia inicialment als comtes d’Osona.

Sant Martí de Centelles - Castell

Després passà a la família Centelles, feudataris dels comtes de Barcelona, que en devien posseir el domini eminent, encara que no apareixen com a senyors del castell  fins a principis del segle XIII. De l'any 1211 és el primer testament en què un Centelles ordena ser enterrat a la capella del castell, senyal que els Centelles ja n’eren senyors, des d’on dominaven una extensa baronia que aplegava els actuals municipis de Balenyà, Centelles, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze Safaja.

Les notícies documentals sobre l'edifici del castell se centren en el període bèl·lic de la Guerra civil catalana entre la Generalitat i el rei Joan II. El 1464 amb una bombarda fou enderrocada una part del castell sobirà pels partidaris del rei. El rei Pere IV, anomenat Conestable de Portugal, rei dels catalans, disposà la reparació del castell i l'ampliació de les fortificacions i es portaren a terme els treballs d’ornamentació necessaris per convertir-lo en residència, malgrat que a principi del segle XV els Centelles van deixar de viure al castell per traslladar-se a la vila de Santa Coloma de Vinyoles, l'actual municipi de Centelles.

Sant Martí de Centelles - Castell

La part més antiga conservada és el recinte sobirà, de murs fets amb petits carreuons simplement escairats, que dibuixen algunes estances de planta rectangular. El recinte jussà, en la seva majoria d'època gòtica, conserva alguns murs acabats amb merlets amb espitlleres. També es conserva la porta d'entrada d'arc de mig punt adovellada.

En el recinte jussà, a l'extrem nord-occidental, es conserva la capella del castell, atribuïble al segle XII. És d'una nau coberta amb volta de canó apuntada capçada a llevant amb un absis quadrangular amb una finestra de doble esqueixada., com la que s’obre a la façana de ponent. Just davant de l'absis hi ha una capella a banda i banda excavades al mur. La porta d'entrada es troba al mur de migjorn i és d'arc de mig punt. En aquesta façana també es troba un campanar de cadireta de dos ulls.

Sant Martí de Centelles - Castell

Durant la Guerra dels Segadors (1640-1659) el castell va ser punt de reunió de tropes en més d'una ocasió i al començament de la Guerra de Successió (1705) va ser la zona des de la qual els miquelets vigatans partidaris de l'arxiduc Carles van bloquejar les tropes filipistes del virrei Velasco. En aquesta època va començar la decadència del castell.

Sant Martí de Centelles - Castell

Durant la Guerra del Francès, les tropes franceses del general Saint-Cyr, el 1809, van ocupar la població de Centelles i el castell i en varen volar una part. En el decurs de les guerres carlines, les partides el van convertir en un dels caus des dels quals atacaven les poblacions veïnes i un escamot va fer volar les seves parets. La seva decadència, doncs, es va precipitar durant el segle XIX, segle al final del qual els Centelles traslladaren les peces de valor que s'hi conservaven a altres casals de la família fins a restar el castell abandonat i espoliat.

 

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Martí de Centelles - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web