Església de Santa Maria

Navarcles - Església de Santa Maria


Es cita a la documentació des del segle XI. L’actual església de Santa Maria es va aixecar al mateix solar on hi havia la primitiva església romànica a redós de la qual va sorgir el poble. Conservava les relíquies de Sant Valentí, patró de la vila, que foren portades des del monestir de Sant Benet de Bages després de l’exclaustració forçosa del cenobi al segle XIX.

Navarcles - Església de Santa Maria


És un exemple clar de l’evolució d’un temple en funció del creixement econòmic i de les vicissituds socials. Tenim diversos exemples que testimonien aquesta constant renovació i reformes progressives. El campanar va iniciar-se el 1690 i no es va culminar totalment fins el 1967.

La façana principal és barroca i es va construir l’any 1700: ”se fa la fatxada ab un portal, un rosetó, tres finestres, una creu, dos poms y les cantonades tot de pedra picada”

Navarcles - Església de Santa Maria

Navarcles - Església de Santa Maria


Navarcles - Església de Santa Maria
Les capelles laterals es van construir entre 1663 i 1773, com ho constaten les dates que es conserven damunt les arcades de cada capella, a l’interior del temple. Aquesta ampliació de l’església forma un cos separat de la nau més baix i amb la teulada independent. El baptisteri és de 1879.

Presideix la plaça on estava situat antigament el cementiri parroquial. El 1773 es va construir una primera escalinata d’accés, però l’actual és de l’any 1842 quan es va rebaixar el terra per treure el cementiri. Com a detall curiós cal dir que amb els ingressos originats de la venda dels nínxols es va fer la barana que porta la data de 1858.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web