Plaça de l'Ajuntament

Navarcles - Ajuntament


L'edifici de l'Ajuntament de Navarcles és una construcció modernista obra de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa -el mateix que va construir per exemple el Casino de Manresa-. Fou construït el 1912 i el 1998 fou ampliat per a millorar les dependències municipals.

La façana principal que dóna a la Plaça de la Vila i que també fou restaurada té una composició clàssica, sobre la que dominen les ornamentacions (baranes i treballs de forja) i esgrafiats de clara influència modernista.

Navarcles - Ajuntament


Quan es va enderrocar part de la façana posterior, per connectar l’edifici existent amb el nou, van aparèixer dos pilars de ferro colat que restaven amagats dins de les parets. Aquests pilars, molt característics de la construcció de l’època, s’han conservat (un queda situat al vestíbul i l’altre a la sala de plens) oferint un atractiu contrast amb els nous acabats.

La Plaça està presidida per un mural de gran format que l'artista Carles Arola ha recreat una façana fictícia, per encàrrec de l'Ajuntament, a la paret mitgera d'una casa que té l'entrada principal pel carrer Nou però que fa xamfrà amb la plaça on hi ha la casa consistorial.

S'hi poden veure les figures d'Ignasi Oms i Ponsa, l'arquitecte que va projectar l'edifici de la casa consistorial, i també de Joan Errasti, l'alcalde que el va promoure. També s'hi pot veure una imatge del pintor Ramon Casas, la família del qual va adquirir Sant Benet, la qual cosa el va dur a tenir molta relació amb Navarcles, i de la seva musa i amant, Júlia Peraire.

El mural es completa amb personatges i elements que fan referència als dos elements que més han marcat la història econòmica de Navarcles, com són la vinya (a la portalada fictícia hi apareixen botes, una premsa i portadores) i el tèxtil (una de les figures en una finestra porta una llançadora).

Navarcles - Mural de la Plaça de la Vila
Navarcles - Mural de la Plaça de la Vila

Navarcles - Mural de la Plaça de la Vila
Navarcles - Mural de la Plaça de la Vila

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web